Венеция може да се счете за едно от най-романтичните кътчета в цяла Европа. Разположена е на северното крайбрежие на Адриатическо море в Италия. Величествената архитектура, уникалната атмосфера и оживените улици създават страхотния уют, който всеки може да усети. По-голямата част от “града на водата”, се намира на островите във Венецианската лагуна, които са свързани с огромен брой мостове. Целият исторически център е включен в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство и това не е изненадващо, защото има запазени образци на архитектурата още от XIV-XVI век.

Кога да посетим Венеция?

Най-добре е да посетите Венеция през пролетта, между март и май или есента, между септември и ноември, тъй като тогава туристическият сезон е по-слаб, а времето – по-благоприятно. По това време на годината може да избегнете опашките по важните за посещение забележителности и да се насладите на спокойната атмосфера в града. 

Летният сезон, между юни и август, може да бъде много горещ, а всички интересни места за посещение са претоварени от огромни групи с туристи. 

Площад “Сан Марко”

Площадът “Сан Марко” е едно от най-известните места във Венеция. Той е познат със своите исторически сгради, архитектурни богатства, музеи, ресторанти, кафенета и множество атракции.

Площад “Сан Марко”

На него можете да намерите много интересни забележителности, най-значимите от които, са:

  1. Базиликата “Сан Марко” – това е най-известната катедрала във Венеция. Тя притежава впечатляваща архитектура и е главната забележителност.
  2. Колоните – на площада има две колони, които са най-старите забележителности тук. Едната е на св.Теодор, а другата е изобразена с лъв, който е символ на св.Марк. И двамата са се считали за покровители на Венеция. 
  3. Кулата на часовника – във Венеция има няколко часовникови кули, но най-известната от тях е тази на площада. Тя датира от 15-и век и е един от символите на града. Нейната височина е 98 метра, като има изключително впечатляваща архитектура.

Площадът има и дълга пешеходна алея, която е чудесно място за разходки, а по време на някои събития, като изложби, фестивали и концерти, на мястото има и допълнителни атракции.

Дворецът на Додж

Дворецът на Додж

Това е една от най-известните забележителности във Венеция. Мястото е било дом на представителите на Венецианската република. Той също се намира на площад “Сан Марко” и е известен със смесения си стил от готика и ренесанс. 

Дворецът е известен с богатата си колекция от произведения на изкуството, а архитектурата му включва златни мозайки и стени в различни украшения. Вътрешните дворове са изключително красиви и са били използвани за различни церемонии и срещи. В момента, мястото е отворено за посетители, които имат желание да научат повече за историята на Венецианската република.

Италианската кухня – храните, които да опитате

Музей Пезаро

Музей Пезаро

Музеят Пезаро е един от най-популярните музеи за модерно изкуство не само във Венеция, но и в цяла Италия. Намира се в дворец Пезаро, който е завършен още през 17-и век. Колекцията му включва световноизвестни произведения на хора на изкуството, като Пабло Пикасо, Клод Моне, Густав Климт и други. Те са разположени в различни галерии, като всяка си има своя тема или период. 

Мостът на въздишките

Мостът на въздишките е едно от най-популярните места в този град. Той свързва две сгради, Палато дьо Дожи и тъмниците, където са се държали затворниците. Името му идва от легендата, че затворените там, преминавайки през моста, са въздишали с надеждата да се върнат на свобода. 

Мостът на въздишките

Днес, мостът на Въздишките, е една от големите туристически забележителности във Венеция и често се посещава от туристите. За да го видите, можете да се разходите по крайбрежната алея на Палацо Дьо Дожи и да го разгледате отдалеч, за да придобиете представа за цялостната му архитектура, която е наистина много красива.

Музей на стъклото

Музеят на стъклото е едно от най-известните туристически забележителности тук. Той се намира на остров Мурано, до който можете да достигнете с лодка. Известен е с производството на красиво стъкло от повече от 700 години. 

Музей на стъклото

Музеят е посветен на историята на стъклото и изложбите му представят традицията на ръчната му изработка в региона. Колекцията включва предмети от различни епохи, от античността до съвременността, като в нея можете да видите великолепни шедьоври на изкуството, изработени от стъкло. 

Мястото е отворено за посетители през цялата година, като вътре те могат да се насладят на различни демонстрации за изработване на стъклени изделия, както и да посетят работилниците на някой от най-големите майстори.

Мост Риалто

Мост Риалто
gnuckx (@) gmail.com

Мостът Риалто е сред най-популярните и автентичните във Венеция. Той е най-старият и първоначално е бил единственият, който пресича главният канал в града. Изграден е през 16-и век, а сега е едно от най-живописните места в района, поради което е и популярна туристическа забележителност. От него можете да се наслаждавате на красива гледка, като от двете му страни са разположени и множество кафенета и ресторанти. Тук се намират и някои от най-добрите магазини за шоколад и сладки изкушения. 

Ca ‘d’Oro

Ca ‘d’Oro

В превод Ca ‘d’Oro означава златна къща. Това е красив дворец във Венеция, който датира от 15-ти век. Той е известен със своята изискана готическа архитектура и интересни скулптури. Намира се в района Канареджо, на Гранд Канал. Първоначално е бил построен за венециански търговец, но по-късно е закупен от богати аристократи, които са обогатили колекцията от изкуство.

Днес, дворецът е отворен за посетители, а вътре могат да се видят произведения от ренесанса, включително живопис, скулптури и други. Изключително впечатляващ е сборникът с произведения на майстори от ренесанса, като Тициан и Белини. Посещението на това място определено е препоръчително за хората, които се интересуват от изкуство.

Кулата на Сан Джорджо Маджоре

Кулата на Сан Джорджо Маджоре

Това е крепост, която се намира на острова Сан Джорджо Маджоре, във Венеция. Тя е била от изключително значение за защитата на града през Средновековието. Днес, мястото е отворено за посетители и предлага възможност за разходка, разглеждане на различни изложби, концерти и други културни мероприятия, които да посетите. 

Кулата е достъпна за туристите и местните, които искат да се насладят на гледка към града отвисоко. Там има и музей, който представя историята на крепостта и нейната роля за опазването на града.

Санта Мария дела Салуте

Санта Мария дела Салуте

Санта Мария дела Салуте е известен католически храм в града. Църквата е построена през 17-и век като благодарствен жест към Бога за избавянето на града от епидемията, причинена от чума. Разположена е на площад “Сан Марко” и е една от най-известните забележителности на това място. Създадена е от архитектите Балдасаре Лонгена и Антонио Да Понте, като е изградена основно от мрамор. Там могат да се видят много известни произведения на изкуството, включително картина на Тициан, наречена „Мадоната от Сан Николо де Толентино“, както и произведения на други майстори, като Паоло Веронезе и Тинторето.

Най-популярни градове и забележителности в Испания