Йордания е изключително малка страна от Близкия Изток, но с висока концентрация на забележителности. Интересен факт е, че голяма част от територията ѝ всъщност се намира на плато, разположено на 700-1000 м надморска височина. Нейната столица Аман се намира на час път от бреговете на Мъртво море, което лежи на 400 м под морското равнище. Пейзажите в района са изключително разнообразни, от гористи възвишения на север до субтропичната долина на река Йордан. От планините Петра и Вади Рум до плоските базалтови пустини на изток, простиращи се до границите с Ирак и Саудитска Арабия. 

Съставът на населението в Йордания включва както номадски бедуински племена, така и висококвалифицирани граждани на столицата и другите големи градове в района.

Древният град Петра 

Петра

Древният град Петра е историческо място в Йордания, разположено в каньон на планината Арава. Освен с множеството си забележителности, тази дестинация е известна и със скалните си изваяни форми, издълбани от ръцете на художници, живели по тези земи преди повече от 2000 години. Част от най-интересните места, които ще видите тук, са:

  1. Ал-Хазн (Казбата) – това е една от най-популярните гробници в Петра. Забележителността е издълбана в една от скалите и е известна с красивата си розова фасада.
  2. Римския път – това е красив път, който води през главната част. Той е изключително красив, с неговите каменни плочки, и е страхотно място за разходка. 
  3. Музеят на Петра – това е един от най-добрите начини да се запознаете с историята на града и неговите жители. Музеят съдържа колекции от артефакти, гробници, скелети на животни и други предмети, свързани с живота по тези земи преди много години.

Това са много малка част от забележителностите, които можете да разгледате по време на посещението си на Петра. Мястото наистина заслужава вниманието на туристите, идващи по тези земи.

Скалният Римски театър

Скален амфитеатър в Петра

Това е древен амфитеатър, който също се намира в град Петра в Йордания. Изграден е през 1-ви век на нашата ера, по поръчка на римския император Траян, и е един от най-впечатляващите паметници на културата в района. Издълбан е в скала, намираща се в горната част на града и има капацитет от около 4000 зрители. Построен е в традиционен римски стил, с полукръгла форма, която позволява на посетителите да гледат изпълненията на сцената с перфектна гледка, тъй като е разположена в най-ниската точка на скалния театър.

Останките от тази забележителност на Йордания са също толкова впечатляващи, колкото и запазените части от него. За да стигнете дотам, е нужно да се изкачите на крепостта над града, но усилието определено си заслужава. От него се открива фантастична гледка към околността, а разходките през скалните пътеки са незабравимо преживяване. Той е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и представлява уникален пример за традиционното римско изкуство и инженерство.

Къщата на съкровищата Ал Хазне в Петра

Ал Хазне в Петра

Къщата на съкровищата, наричана още Ал Хазне, е една от най-забележителните и мистериозните архитектурни обекти в град Петра, Йордания. Това е великолепна, издълбана в скалата сграда, която е известна със своята красива фасада, изработена от розов гранит. Височината на тази забележителност е около 40 метра и има уникален дизайн с множество детайли. Украсена е с изваяни скални фигури, колони и други елементи, които с направени с изключителни изящност. 

Вътре в къщата няма никакви съкровища, както се предполага от нейното име. Вместо това, тя е била използвана като крипта, където са погребани някой от най-важните набатейски царе на Йордания. Въпреки че тази забележителност е била жертва на грабежи, все още никой не е намерил никакви съкровища в нея.

Къщата на съкровищата е забележителност, която е била построена през 1-ви век след Христа, от набатейското царство, което е контролирало търговските маршрути в района. Смята се, че е била използвана като кралски дворец или гробница на набатейския цар. Това е един от символите на Йордания, който отново влиза в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

Цитаделата на Аман Той

Цитаделата на Аман

Столицата на Йордания, Аман, има изключително древна история. Туристите, които искат да се запознаят с нея отблизо, могат да се качат на един от хълмовете в града, където се намира и порутената цитадела. Това е една от основните забележителности в района и определено си заслужава да се види. Вътре могат да се открият артефакти от неолита, както и следи от престоя на няколко цивилизации, сред които византийската, римската и омеядската. Голяма част от мястото все още е неизследвано и скрито под земята.

Научи повече и за Перлата на Арабския свят – Дубай

Мъртво море

Соленост на Мъртво море

Мъртво море е уникален дар от природата за Йордания, тъй като помага на много хора в здравословен аспект. То съдържа множество полезни минерали, които допринасят за цялостното добро състояния на човешкото тяло, като освен това може да повлияе положително на много заболявания. В състава на водата има и части, използващи се за много кремове и маски, свързани с грижа за кожата. Концентрацията на сол също е изключително висока, което свежда до минимум възможността човек да се удави, а средната годишна температура на водата е 24 градуса. 

Джераш – полъх от минала епоха

Джераш

Джераш е един от трите големи римски градове, намиращи се по тези земи. Неговите улици с колонади, изискан овален форум, три театъра, два храма и 15 ранновизантийски църкви, правят зашеметяващо впечатление на всеки турист. Намира се в северната част на Йордания, на надморска височина от 527 метра и определено е забележителност, която си заслужава да бъде посетена. 

Морският курорт Акаба

Акаба

Акаба е единственият крайбрежен град на Йордания, който е и популярен морски курорт. Това е идеалното място, на което да се отпуснете след изморителните обиколки на забележителности из страната. Разположен е само на 30 минути път с кола от Вади Рум и на 90 минути от Петра. 

Крайбрежната част на курорта е изпълнена с различни развлечения. Освен уютни хотели и добри ресторанти, в района има и множество забележителности. Тук се намира средновековният град, наречен Айла, където можете да видите останките от дебели стени и две красиви порти, които са сирийска и египетска, както и различни находки от мястото на разкопките. Има и малък музей, където да разгледате останките от египетската династия Фатимиди.

Научи повече и за Египет