Япония е една от най-развитите страни в света. Тя притежава хилядолетна история, оригинална култура и невероятни забележителности. Това е страна на контрасти, която със сигурност има какво да покаже на посетителите си. Намира се в Източна Азия и се разпростира на територия от 6852 острова, от които само 430 са населени. Най-големите сред тях, са Хоншу, Хокайдо, Кюшу и Шикоку, като те съставят около 97% от общата територия. Японският архипелаг произхожда от Охотско море на север и се простира далеч на юг до Източнокитайско море и остров Тайван. Въпреки сравнително малката ѝ площ от 377 944 кв.км, страната е доста гъсто населена. 

Кога е най-доброто време за посещение на Япония?

Ако искате да видите красотата на световноизвестната японска вишна, наречена още “сакура”, то най-доброто време за това е по време на нейния цъфтеж, който е от края на март до края на април. Това е един от най-популярните периоди за посещение.

В случай, че искате да усетите есента в тази страна, то октомври и ноември са най-подходящи, тъй като тогава листата на дърветата придобиват красиви оранжеви, жълти и червени нюанси. 

Ако искате да избегнете големите туристически тълпи около забележителностите и пътешествието да ви излезе по-изгодно, пролетта и есента са перфектното време. Лятото може да бъде много горещо и влажно, а зимата – студена, особено в северните райони на страната.

Токио – най-доброто място за съвременната култура на Япония

Токио

Токио е столицата на Япония. Този град е центърът на съвременната култура на страната, като също така е и мястото, където могат да се видят най-новите тенденции в модата, технологиите, музиката, изкуството и други сфери на живота. Някои от локациите, които можете да посетите, ако искате да се докоснете до всичко това:

  1. Хараджуку (Harajuku) – това е квартал в Токио, който е известен със своята екстравагантна и уникална улична мода. Тук младите японци се срещат за да покажат своя стил и да се вдъхновят за нови модни идеи.
  2. Акихабара (Akihabara) – този квартал е популярен още като “Електрическият град” на Токио, тъй като тук се намират множество магазини за електроника, компютри, игри, анимация и много други. Много популярно място сред геймъри и любители на нови технологии. 
  3. Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum) в Одайба – този музей е посветен на технологиите. Посетителите на тази забележителност могат да се насладят на интересни интерактивни инсталации и да се потопят в свят на красиви и необикновени цифрови изображения. 

Не пропускайте да разгледате и Токио Дисниленд, намиращ се в покрайнините на града, както и Императорския дворец в центъра. Това са само малка част от забележителностите, които ще ви помогнат да се докоснете до местната култура. 

Киото – най-доброто място за традиционни японски изживявания

Киото

Киото е известен като сърцето на традиционната японска култура и е едно от най-добрите локации за посещение в Япония, ако търсите традиционни изживявания. Тук могат да се посетят множество забележителности, като светилища, храмове и градини, които са запазили древните традиции на страната. Едно от най-интересните места е Киотският императорски дворец, където може да се види кралската култура и да се научи повече за историята на страната. Посетителите могат да се разходят из красивите градини и да видят древни палати.

Столицата на Тайланд – Банкок

Наошима – мястото за разглеждане на архитектура

Наошима

Наошима е остров, който се намира в Японско море. Към момента, той е едно от най-интересните дестинации в Япония за разглеждане на архитектурни забележителности. Изградени са няколко интересни музея и галерии, които не спират да привличат посетители от цял свят. Едно от най-интересните сред тях е Музеят на съвременното изкуство, който представлява интересна комбинация от стомана, бетон и стъкло. Основната идея е да се интегрира в природата.

Хирошима – урок за последиците от атомната бомба

Хирошима е град в Япония, който стана известен с трагичната си история. През 1945 година градът е бил бомбардиран с атомна бомба от американските военни сили. Мястото се е превърнало в символ на мир и противопоставяне на ядрените оръжия. 

Хирошима

Днес Хирошима привлича посетители от цял свят, които търсят да научат повече за последиците от атомната бомба. Има и няколко значими забележителности, като Мирният парк и Музеят на мира, които запознават туристите с историята на инцидента.

Якушима – най-подходящ за горско къпане

Якушима е остров, който се намира на юг от Хоншу и е известен с богатството си на природни забележителности. Мястото е изключително красиво и разнообразно, предлага множество горски зони, реки и водопади, както и горещи извори и термални бани, които правят Якушима много подходяща за горско къпане. 

Якушима

Якушима е известна още и с гористата си местност, която е вписана в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО, като най-голямата вечнозелена гора в Япония. Тя е изключително красива и в нея може да се намерят множество растителни и животински видове. Този остров определено е най-доброто място, което можете да посетите, ако искате да се докоснете до природата.

Окинава и Южните острови – най-добрите плажове в Япония

Окинава

Най-големите забележителности на Окинава и Южните острови на Япония, са невероятните плажове. Те са известни с белите си пясъци и кристално чистите води. Един от най-популярните, се нарича Залезът на слънцето в Маеда, където може да се наблюдават спиращите дъха залези. Там има и много модерни водни атракции. Други популярни места сред плажуващите, са Куримаде, Ишигаки и Янгуна. Много от тези плажове са подходящи за къпане целогодишно, тъй като водата рядко пада под 20 градуса. 

Осака – за любителите на уличната храна и нощен живот

Осака

Осака е един от най-големите градове в Япония. Той е известен с вкусната си храна и дивия нощен живот. На неговата територия има безброй ресторанти, барове и клубове, които привличат туристи от цял свят. Един от най-известните райони, наречен Dotonbori, известен не със забележителности, а с множеството ресторанти, които предлагат традиционна японска кухня. Срещат се и множество места за улична храна, която всеки би искал да вкуси. Там може да се опитат местни специалитети, като окономияки (пълнени палачинки), тако (пълнени пресни калмари) и кушитен (пухкави японски десерти).

Камикочи – най-доброто място за планински преходи

Камикочи

Любителите на планините определено трябва да отидат до Камикочи, чиито планински забележителности ще надминат очакванията на всеки. Японските Алпи са известни с удивителната си природа и изобилието от възможности за преходи. Камикочи е част от Национален парк Чубу Сангаку, който е достъпен през почти цялата година. През зимата, поради големите снеговалежи, маршрутите са затворени. 

Нара – пълна с исторически съкровища

Нара е малък град, който е известен с високата си концентрация на исторически забележителности, тъй като през 8-и век е бил столица на Япония. Едно от най-важните места е паркът Нара, където живеят повече от 1000 свободно разхождащи се еленчета, явяващи се национален символ на страната. На територията на Нара има много храмове и светилища, най-известните сред които храма Тодай-дзи, който е най-голямата дървена сграда в света, и храма Касуга-тайша, който е един от най-старите и важни шинтоистки храмове в Япония. 

Нара

Нара е един от най-важните исторически центрове на страната и забележителностите тук биха били интересни на всеки, който се интересува от историята на страната.

Най-популярни забележителности в Португалия