Хърватия е изключително красива страна, която е известна като “перлата на Адриатика”. Намира се в центъра на Европа и все още представлява голям интерес за множество пътешественици. По правило, страната се свързва с ослепителното синьо море на Адриатика, ароматът на борови дървета на брега и кипариси, извисяващи се в яркото лятно небе. 

Плитвички езера

Това е една от най-посещаваните природни забележителности в Хърватия. Плитвичките езера са най-големият и най-старият национален парк в страната. Вълшебното творение на природата е разположено на границата с Босна и Херцеговина и е едно от десетте най-красиви каскадни езера в света. Самите хървати наричат мястото “Осмото чудо на света”. През 1979 г. тази популярна туристическа дестинация, считана за перлата на страната, е включена и в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

%d0%b5%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d1%85%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%8f-1367606

Този уникален във всяко отношение природен обект се намира в района на Северна Далмация, в яма от планини и върхове, покрити с девствени букови и смърчови гори. Райското място привлича над милион туриста в страната всяка година. То обхваща 30 хектара с общо 16 девствени езера, сред които могат да се видят всички нюанси на тюркоазеното. Свързани са помежду си с живописни водопади, което прави локацията още по-магична. 

Посетете Древният град Петра

Амфитеатърът в Пула

Амфитеатър Пула

Амфитеатърът в Пула е един от най-известните символи на региона Истрия в Хърватия. Изграждането на арената е започнало по времето на император Август, още в началото на 1-ви век, когато това е било важен стратегически център на Римската империя на Адриатическо море. По размер се нарежда на 6-то място в света сред сгради от този тип. Различава се от тях със своите външни стени, които са подсилени с 4 правоъгълни кули, във вътрешността на които е имало стъпала. Служил е основно като арена за провеждане на гладиаторски битки с диви животни, а сега е не само ценен архитектурен паметник, но и все повече набира популярност като място за концерти.

Дворецът Диоклециан

Този великолепен дворец е бил дом на император Диоклециан и обхваща повече от 3 хектара площ. Забележителността се намира на самия бряг на морето, като южната му порта и колонадата са с изглед към кея. Правоъгълната територия е пресечена от две улици, като има храмове на Юпитер и Венера, императорски мавзолей и церемониални зали. 

Дворецът Диоклециан

Към днешна дата, тази забележителност е претърпяла множество реставрации и промени във външния вид. Помещенията са пригодени за нови цели, като мавзолеят е превърнат в католическа църква, а известните изби стават търговски складове. На територия на Двореца, в момента се намират и множество ресторанти, магазини за сувенири и дори хотели. 

Катедралата Св. Джеймс в Шибеник

Тази забележителност е истински шедьовър на християнското изкуство в Шибеник, Хърватия. Построена е през 15-и век и е част от защитеното наследство на ЮНЕСКО. Създадена е изцяло от камък и представлява трикорабна базилика с величествен купол. По външните стени, изработени от камък, са издълбани главите на 74 души, които и до днес остават неизвестни. 

Цитаделата на о-в Хвар

Цитаделата на остров Хвар е древна крепост, разположена на върха на хълма, над град Хвар в Хърватия. Известна е още като Фортеза или Шпаньола, като е една от най-известните забележителности на острова.

Изградена е през 13-и век от венецианците, за да защитят града от нападението на турските пирати. През времето е претърпяла множество промени, включително са добавени крепостни стени, кули и бастиони. 

Днес, Цитаделата на Хвар се използва като музей на острова и често е място за различни културни събития и фестивали. Посетителите на тази забележителност могат да се насладят на страхотна гледка към града от върха ѝ, както и да разгледат музейните експонати, описващи нейната история.

Национален парк “Крка”

Национален парк Крка

Това е друга интересна забележителност и вторият най-популярен сред националните паркове в Хърватия след Плитвичките езера. Разположен е в Централна Далмация, между Задар и Сплит, близо до Шибеник. В близост е и до една от частите на устието на планинската река Крка. Има множество маршрути за разходка, като най-популярният започва от входа на Лозовац, където има и музей на открито. Той представлява реставрирано село от 19-и век, което показва много за живота и бита на хората от онова време живели по тези земи. 

Катедралата “Възнесение на Дева Мария” в Дубровник

Катедралата "Възнесение на Дева Мария” в Дубровник

Катедралата “Възнесение на Дева Мария” е един от най-значимите религиозни храмове в Дубровник, Хърватия. Намира се в историческия център на града, на главния площад, и е посветен на възнесението на Дева Мария. 

Строителството на тази религиозна забележителност на Хърватия е започнало през 1672 г. и е продължило до 1713 г. Изградена е в стила на бароковата архитектура, а фасадата ѝ е декорирана с различни каменни скулптури, мозайки и релефи, които изобразяват светци и библейски сцени. 

Днес, това е един от най-популярните туристически обекти не само в Дубровник, но и в Хърватия. Включена е в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО и е символ на богатството и красотата на дубровнишката култура и история. 

Църквата Свети Марк в Загреб

Църквата "Свети Марк" в Загреб

Тази религиозна забележителност се намира в историческия център на столицата на Хърватия, Загреб и е един от най-важните туристически обекти в града. Построена е в бароков стил, на мястото на по-стара църква, която е била разрушена от земетресение през 17-и век. Сегашната постройка е изградена през 18-и век и е проектирана от италиански архитект. 

Фасадата на църквата е един от най-известните елементи от нейната архитектура. Декорирана е с каменни кръстове, които са символ както на Загреб, така и на Хърватия. Вътрешността ѝ е също толкова впечатляваща, с многоцветни мозайки, красиви олтари и статуи на светци. Тя е свято място за християните и също така символизира красотата и богатството на забележителностите в столицата.

Старият град в Дубровник

Старият град в Дубровник

Старият град на Дубровник е един от най-красивите и запазени средновековни градове не само в Хърватия, но и на целия Балкански полуостров. Известен е с многоцветните си каменни къщи, крепостните си стени и много забележителности, които го правят една от най-посещаваните дестинации от туристите, идващи в страната. Някой от най-популярните места, които ще разгледате са:

  1. Крепостните стени – те са една от най-известните забележителности в Дубровник. Дълги са около 2 км и обикалят целия Стар град. Построени са през 13-и век, но са многократно осъвършенствани през вековете.
  2. Площад Лужа – това е централния градски площад, който е обкръжен от красиви каменни къщи и палати. На него има множество кафета и ресторанти, където можете да хапнете и да се насладите на красивата гледка. 
  3. Ректоровата палата – това е красива готическа палата, която е била резиденция на ректора на Дубровник по време на средновековието. Днес, тя е музей, който е дом на множество важни артефакти от историята на града.

Хърватия определено има много какво да покаже на посетителите си, затова е добре да си отделите достатъчно време за обстойно разглеждане на всички забележителности.

Популярни забележителности в Кения