В Европа им страхотни места, на които може да прекарате почивката си. Разграничавайки различните дестинации според сезона и дейностите подходящи за страната, имате възможност да планирате най-добре бъдещата си почивка.

Най-предпочитаните дестинации за посещение в Европа

Европа е център на образованието, цивилизацията, културата и изкуството. Пътуването в различни държави из териториите ѝ, се счита за едно от най-интересните и запомнящи се преживявания. В тази част на континента има много исторически и архитектурни паметници, религиозни реликви, предмети на живописта и скулптурата. Тъй като всяка отделна страна има собствения си климат, забележителности и възможни забавления, през различните сезони от годината има и различни подходящи възможности.

Дестинации, подходящи за пролет-лято

През по-топлата част на годината най-подходящи за посещение са слънчевите държави из Европа. Нека разгледаме няколко подходящи предложения:

 1. Италия – невероятна страна, в която се преплитат история и съвременност, различни епохи и богато културно наследство, традиции и идентичност. Древните паметници на Рим, очарователната романтика на Венеция, хълмистата панорама на Тоскана, южните склонове на Алпите, прекрасната природа, слънцето, морето, въздухът – всичко това е Италия! С уникално географско разположение в централната част на Средиземно море, тя се е превърнала в люлка на европейската цивилизация.
 2. Испания – колоритна, весела и слънчева държава, разположена в югозападната част на Европа. Заема приблизително 85% от територията на Иберийския полуостров, както и на Балеарските острови и Питиуските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан. В нея има много градове, чиято история има повече от едно хилядолетие, произведения на архитектурното изкуство и девствени плажове, които привличат туристи от различни части на света тук в тази плодородна земя. Височините на Пиренеите, Сиера Морена и андалуските планини не оставят безразлични любителите на дейностите на открито. Страната на фламенкото и бикоборството, както я наричат, се посещава годишно от средно 30 милиона туристи. Истински рай за почивка на плажа могат да се нарекат Канарските и Балеарските острови. 
 3. Гърция – една от най-невероятните и уникални дестинации в Европа. Разположена в южната част на континента, на Балканския полуостров, тя е малка по територия и население. Въпреки това, по отношение на историческото, културното, археологическото и езиковото наследство, не всяка голяма държава може да бъде сравнена с нея. Столицата Атина е най-старият и най-красивият град в света и метрополис с население от 4 милиона души. Благодарение на страхотния климат там, мястото е прекрасен избор за почивка през топлата част от годината.
 4. Турция – това е дестинация в Европа, чиито брегове се измиват от три морета наведнъж – Средиземно море, Черно и Егейско. Точно това е предопределило съвременните начини на развитие на държавата. Днес страната е демократична плажна мека за множество туристи и основен доставчик на положителни емоции сред избралите да я посетят. 
 5. Хърватия – тази дестинация в Европа не случайно се нарича „перлата на Адриатика“. Тя все още е загадка и следователно представлява голям интерес за активните пътешественици. По правило страната се свързва с ослепителното синьо на Адриатика и е чудесен избор за прекарване на лятната почивка.
 6. Монако – наричат я държава джудже. Въпреки сравнително малките си размери, страната има изключително добре развита инфраструктура. Това я прави една от предпочитаните дестинации за почивка в Европа.

Тези дестинации в Европа са сред най-предпочитаните за почивка през топлата част от годината.

Дестинации, подходящи за есен-зима

През по-хладния сезон е добре да заложим на страни, които предлагат разнообразни културни, исторически и архитектурни забележителности. Ето някои от тях:

 1. Германия – щом става въпрос за интересна история и културно обогатяване, то определено тази дестинация в Европа е доста предпочитана за екскурзии. Страната има много какво да предложи на своите туристи. Независимо кой град изберете за посещение, сигурно е, че ще има много какво да видите и научите, което е богатство за мнозина.
 2. Англия – все повече хора посещават Великобритания. Това далеч не е само за да се възхищават на красотата на известните зелени хълмове и ливади из градове и села, оставили своя отпечатък в историята. По време на почивката си там, пътешествениците имат възможността да разгледат онези места, родното място на Шекспир, дома на кралицата или мястото, където започва славата на Бийтълс. 
 3. Франция – това е изискана и пикантна дестинация в Европа, която никога не престава да удивлява и радва. Който никога не я е посещавал и не е усещал уникалния ѝ дух и аромат, не се е запознавал с нейната култура и история, и не е ставал част от безгрижния френски начин на живот е изпуснал едно паметно пътешествие. Добавяйки към това е изисканата френска кухня, липсата на пътуване до тук е грешка, която трябва да се поправи.
 4. Чехия – Чехите са високо културна и образована нация, която след разпадането на социалистическия лагер успява да изведе икономиката си на второ място сред страните от Източна Европа. Жителите на страната са много внимателни за миналото и традициите си, които са изпълнени с приказки и средновековни традиции. Чешката република хармонично съчетава средновековна архитектура, модерност и оживен градски живот.
 5. Швейцария – това е компактна европейска държава и една от най-богатите страни в света. Алпийски ски и термални минерални извори, средновековни абатства и медитативни панорами на Алпите са само малка част от богатствата, които тази територия предлага.

Несъмнено тези държави из Европа ще обогатят много хората, които пътуват за да опознаят различните култури.

Как да изберете своята дестинация?

Изборът на място за екскурзия трябва да бъде съобразен с личните ви предпочитания и интереси, за да може престоят да бъде наистина приятен, а прекарването незабравимо. Друг важен фактор е и това дали отивате на семейна почивка с малки деца или търсите парти дестинация с приятелите си. Ако съобразите тези фактори, ще ви е много по-лесно да изберете подходящо място.

Какво трябва да знаете преди пътуване в чужбина?

Винаги когато планирате пътуване в която и да е държава в чужбина, проверявайте изискванията, които тя има. Какъв визов режим се спазва там, кои са най-добрите или най-бюджетните хотели, както и каква им е системата за All inclusive. От ползва би било, ако си направите предварителен списък със забележителностите, които искате да посетите.