Дубай е невероятен град – столица, в която непоклатимите ориенталски традиции от миналото са хармонично преплетени с ултрамодерна архитектура и инфраструктура в настоящето. Футуристичен метрополис на брега на Персийския залив, наречен „арабското чудо в пясъците“, неизменно привлича хиляди туристи, които искат лично да видят невероятните чудеса по тези земи, да се насладят на първокласна почивка и да посетят уникални търговски центрове, рай на безмитната търговия.

Дубай – перлата на Арабския свят

Дубай не е напразно наречен „Париж на Изтока“. Тук има много забавления за всеки вкус. Музеи, концертни зали, ресторанти, всичко това ще ви заобикаля навсякъде. Добавяйки и най-чистата вода, снежнобелия пясък, внимателното обслужване, огромния брой водни дейности и липсата на натрапчиви търговци, почивката на плажа в Дубай става една от най-добрите в света.

Дубай от високо

Луксозните хотели до небето

Тук строителството е особено развито и всяка сграда е забележителност сама по себе си. Страната е пълна с луксозни хотели, които се извисяват на внушителни височини и са кой от кой по-луксозни. Най-известният сред тях е Бурж ал Араб. Той наподобява платно от арабски кораб и се е превърнал в най-разпознаваемия символ на Дубай. Това е един от най-скъпите хотели в света. Намира се точно в морето, на изкуствен остров, който е излят специално за неговото местоположение. От бреговата линия до хотела има 280 метра от морето. Островът е свързан с Дубай чрез мост.

Хотели в Дубай

Кристалните пясъчни ивици

Плажовете на Дубай се считат за едни от най-кристалните и чисти. Огромни пясъчни ивици, със ситен пясък и жаркото слънце, което ги огрява ежедневно, не спират да привличат огромен брой туристи по тези земи. Това е едно от най-красивите и луксозни места, на които може да прекарате почивните си дни. 

Най-известният плаж тук се нарича Джумейра Бийч Парк. Това е изключително добре поддържана плажна зона, която имитира възхитителен оазис на брега на Персийския залив в Дубай. Паркът обхваща площ от 13 хектара, а на територията му има великолепни палмови алеи, облицовани с рози и други екзотични цветя. Има тревни площи, японски алпинеум, барбекю зони с маси, пейки и скари. Детската площадка е украсена, като са се взели предвид нуждите на деца от различни възрасти. Пълно е с оборудвани пързалки, стълби, люлки, монтирани са хоризонтални решетки за тийнейджъри, има няколко спортни площадки, както и пейки, и чадъри за възрастни.

Плаж Джумейра, Дубай

Научете полезна информация за пътуване до Египет ТУК

Какво задължително да направите в Дубай?

В Дубай има редица интересни неща, с които може да разнообразите ваканцията си. Ето най-интересните и популярни сред тях:

  1. Сафари – може да преминете през част от пустинята с джип и да разгледате интересните бедуински селища.
  2. Атракции – Дубай разполага с множество атракции, които привличат туристите целогодишно. Едно от задължителните за посещения място е огромният увеселителен парк Wonderland, който предлага безброй атракции. Въртележки, картинг, воден парк, скоростно влакче, полет с балон с горещ въздух и други. Друго интересно място е аквапаркът Wild Wadi, където се генерират вълни с височина до 2,5 метра, за любителите на сърфа и има специална зона, където водата тече със скорост 80 км/ч. Много водопади, черна дупка и камикадзе пързалка, където търсачите на силни усещания ще получат част от адреналина, падайки от височина 15 метра. Зоологическата градина в страната също е една от най-зрелищните, които ще видите някога.
  3. Да карате ски – въпреки високите температури, които са нормални за тук, има къде да покарате дори и ски. В един от най-известните молове, Mall of Emirates ще откриете ски комплекса Ski Dubai, единственият закрит зимен курорт в света. Тук ще попаднете под истински снеговалеж, носталгично ще въздъхнете по живите коледни елхи и ще се спуснете със ски по 400-метрова планина.
  4. Да посетите арабските пазари – тук е пълно с невероятни пазари, където арабски търговци с удоволствие ще се пазарят с вас за всичко. Магазини за страхотни сладкиши, подправки, злато, килими и всякакви други стоки са добре заредени и подготвени за огромния приток от туристи, който тук е ежегоден.
  5. Да разгледате екзотични растения – в центъра на града се намира гръцкият парк, където може да видите всички съвременни тенденции в ландшафтния дизайн и да се възхитите на множество екзотични растения. През лятото тук постоянно се провежда впечатляваща изложба на ледени скулптури „Замръзнал свят“, която привлича хиляди хора от цял свят.
  6. Круиз с лодка или яхта – вечерта може да организирате круиз по залива Дубай на стилизирана антична лодка или на най-новата яхта. В цената на програмата обикновено е включена вечеря с алкохолни напитки, придружена от ориенталски танци.
  7. Магическата градина – магическата градина в Дубай е едно от най-красивите места, които задължително трябва да посетите. Вечер, когато слънцето залезе, тя се осветява с хиляди светлини, което създава магическо усещане на всеки наблюдаващ.

Това е място, което никога няма да ви остави да скучаете, независимо по кое време на годината изберете да го посетите.

Безкрайните молове и ресторанти

Освен многото открити пазари, които се намират из улиците, тук е пълно и с внушителни молове, търговски центрове, ресторанти, кафенета и всякакви места, на които да се забавлявате. В една от най-известните сгради, небостъргачът Бурж Халифа, са поместени няколко такива места, на които ще може спокойно да хапнете, да пиете кафе или да се насладите на заслужен шопинг. 

В моловете са поместени не само магазини, но и разнообразни атракциони, като ски курорта на страната, аквариума и много други. Заради големите жеги, на които страната е подложена, в тези центрове са концентрирани голям брой интересни забавления, с които да разнообразите почивката си. 

Mall of Emirates, Дубай

За какво да сте подготвени в Дубай?

Добре е да знаете, че повечето плажове са платени и всички те затварят със залеза на слънцето. В непосредствена близост до хотел Джумейра има безплатна ивица, на която може да останете и до по-късно или да посетите за вечерна разходка.

Не забравяйте, че въпреки че това се счита за най-либералния град в ОАЕ, все пак е необходимо да се спазва етикет в облеклото и да не се носят прекалено разголени дрехи от жените по обществените места.

За да научите повече за дестинацията Испания, кликнете ТУК