Египет е страна на морски курорти и древни цивилизации, която се радва на специална любов сред туристите. Топлото време и мистичните забележителности по тези земи, са повод за целогодишни посещения. Това е една дестинация, която всеки пътешественик трябва да посети.

Местоположение на Египет на географската карта

Египет е държава с разположение в Северна Африка и Синайския полуостров на Азия, която заема внушителните 1 милион km² площ, а населението е съсредоточено главно по бреговете на Нил. Столицата на страната се нарича Кайро, като това е и най-гъсто населеният град там. 

Преобладаващият климат е умерен, като има два сезона – мека зима от ноември до април и горещо лято в месеците от май до октомври.

Къде е Египет на картата?

Кратка история на Древен Египет

Дългата и славна история на Египет винаги е вълнувала съвременния свят. Древната империя, която процъфтява от 3200 г. пр.н.е. почти до появата на християнството, е една от най-големите цивилизации в света. От началото на XIX век, когато Наполеон изпраща офицерите си да изследват крайбрежните райони и получава първите рисунки на полупокрити пясъчни статуи и колони, чак до днес, интересът на западния свят към страната остава непроменен. 

През 1922 г., когато Хауърд Картър погледнал в прашната гробница на Тутанкамон и по думите му „видял чудеса“, той потвърдил неизчислимите богатства на фараоните. Няколко месеца по-късно, след внезапната смърт на спонсора на разкопките, лорд Карнарвон, общественото мнение по темата било недвусмислено. Хората вярвали, че са виновни за това проклятие, наложено на мумията на фараона. Днес псевдонаучните теории за произхода и предназначението на пирамидите изпълват рафтовете на книжарниците и документалните телевизионни канали. Интересът към Египет и всичко свързано с него все още изглежда неизчерпаем.

Древен Египет

Страна на фараони и пирамиди

Всеки знае, че най-интересната част на Египет са феноменалните пирамиди, в които до ден днешен могат да се намерят останките на някои от най-великите владетели по тези земи. Красотата и величието на тези колосални забележителности са неоспорвани. Огромните статуи, издигащи се до небето, все още се смятат за инженерно чудо за времето, когато са се появили и до ден днешен.

Пирамидите в Египет

Прочетете полезна туристическа информация за Италия ТУК

Забележителности, които събират хора от цял свят

Нека да разгледаме част от най-внушителните забележителности по тези земи:

  1. Древният Луксор

Долината на царете в Луксор е археологическо място от световно значение, разположено в Египет. Тук е открита известната гробница на Тутанкамон с хиляди безценни артефакти. Там има още десетки гробници на фараоните, управлявали Египет през II хилядолетие пр.н.е. Част от тях са отворени за посетители. Подземните катакомби са украсени с невероятни стенописи и мистериозни надписи. За да разгледат тези красиви произведения на изкуството от бронзовата епоха, туристи от цял свят се втурват към древния некропол. На входа на пантеона се продават билети, туристите се отвеждат до катакомбите във влакове с открити вагони.

Храмът на Луксор в Египет
  1. Сфинксът

Издълбана от монолитен скалист блок, обемистата фигура, отразяваща торса на царя на всички животни и човешко лице, се издига на внушителните 73 метра височина и се простира на 20 метра дължина. Трудно е да си представим, че такъв колос с най-фините детайли е построен в далечна античност, но произходът на колоса се приписва на XXVI век пр.н.е. Както във всички недокументирани учения, има и алтернативни версии. Например, според някои египтолози, каменната стража е издигната от атлантите, които са населявали африканската колония Атлантида преди 200 000 години. 

Сфинксът в Гиза, Египет
  1. Пирамидите

Египетските пирамиди, разположени близо до град Кайро, където плодородната долина на Нил граничи с горещите пясъци на Либийската пустиня, представляват най-големите архитектурни паметници от древността. Тези гигантски каменни сгради никога не престават да удивляват със своята внушаваща благоговение монументалност. С правилна пирамидална форма, те са служили като гробници за мощните фараони на Древен Египет.

Пирамидите в Египет - 2
  1. Абу Симбел

Това е известен храмов комплекс, считан за едно от най-големите архитектурни постижения на Древен Египет. Вместо да ги построи от камък, Рамзес II издълбава храмове в скалите на долината на Нил на територията на древна Нубия, на 7 км от границата със Судан. Изграждането на Асуанската язовирна стена през 1972 г. и създаването на езерото Насър, заплашват храмовия комплекс с наводнения, затова е решено той да бъде преместен в подобна среда, където няма риск от наводнения. На хълма е издигната изкуствена скала, имитираща оригинала във всяко отношение.

Храмът Абу Симбел в Египет
  1. Храмът на Карнак

Огромен комплекс от древноегипетски свещени структури, издигнати в епохата на фараоните. Грандиозният архитектурен ансамбъл се намира на брега на Нил в град Луксор. Храмът на Карнак е една от най-добрите туристически атракции в страната. Въображението на пътешествениците е изумено от колосални портали и колонади, покрити с йероглифни писания, огромни обелиски и статуи, както и дълга алея със стотици каменни сфинксове. Туристи от цял свят идват по тези земи за да се възхищават на перлата на древната архитектура.

Египет има изключително интересна кухня, която задължително трябва да опитате. Страната има много какво да покаже на пътешествениците, избрали тази дестинация за туризъм, а мистиката, с която е обградена всяка една забележителност тук оставя много въпроси без отговори.

Храмът на Карнак в Египет

Какво още трябва да знаете за Египет?

Преди да тръгнете натам, трябва да обмените пари в местната валута – египетска лира. Добре е да знаете, че всякакви фотографии в гробниците са абсолютно забранени. Всякакви подобни устройства се оставят още на влизане. Друга особеност на страната е, че там пиенето на алкохол не е добре прието. Можете да употребявате любимата си спиртна напитка в ресторанта или хотела, но на улицата е незаконно.

Турция – страната между два континента