Франция е изключително изискана държава, която никога не престава да удивлява и радва хората, решили да я посетят. Който някога е идвал по тези земи и не е усещал уникалния ѝ дух и аромат, не се е запознал с нейната култура и история, и не се е потопил в безгрижния френски начин на живот, е изгубил много. Като добавим към всичко това и невероятната местна кухня, това е място, което трябва да се посети поне веднъж в живота. 

Франция – история и съвремие

Историята на Франция има богато наследство. Тук има периоди на франкски и римски завоевания, борба за власт с религията, разцвет и упадък на силна монархия, разширяване и мощно развитие при Наполеон Бонапарт. 

По различно време Франция завзема и установява властта си в части от Западна Африка, Югоизточна Азия и Северна и Централна Америка. Сега статутът на отвъдморските департаменти на страната имат Мартиника, Гвиана, Реюнион, Гваделупа, островите Микелон и Сен Пиер. Статутът на отвъдморските територии е даден на Полинезия, Нова Каледония, островите Майота, Уолис и Футуна.

Френски сигнален офис през първата световна война

След края на Втората световна война преживява период на възстановяване и развитие и става втората икономика на Европейския съюз след Германия, което е така и до днес. 

Култура, език и население

Република Франция има богато културно наследство, както и изключително много забележителности, които да ви запознаят с него. Населението е 65 милиона души, една трета от които живеят в Париж и големите градове. Основните етнически групи са французи, португалци, алжирци, италианци, мароканци и турци. През цялата си история държавата е преживяла няколко имиграционни вълни. През последните десетилетия повечето от имигрантите идват от бившите северноафрикански френски колонии. Разговорният език е френският, като в различните части на страната може да чуете и различни диалекти.

Богатата растителност и водни ресурси

Средиземноморският климат по тези земи ги е направил изключително богати на растителност и водни ресурси. Държавата разполага с пълноводни реки, най-големите от които Сена и Лоара. Те благоприятстват икономическите и търговските връзки. Освен това бреговете ѝ се мият едновременно от Атлантическия океан и Средиземно море, което допълнително спомага цялостното развитие на страната, както в туристически план, така и в търговските отношения.

Езеро в Шамони, Франция

С какво е популярна Франция?

Франция е страна, която има с какво да се гордее и е много интересна за туризъм. Хората, които са дошли на пътешествие тук имат много какво да разкажат. Ето някои от най-запомнящите се неща:

  • първокласна кухня – една от истинските гордости на тази култура е невероятната и изтънчена кухня. Гурме ястията могат да удивлят и най-изисканите гастрономи. Посещението на добър френски ресторант по време на ваканцията ви, е задължително;
Гурме ястие
  • вино и шампанско – едни от най-добрите винени и пенливи напитки произлизат от Франция. В южните райони на страната всяко ястие е придружено от чаша с любимата напитка. Винарите биха останали впечатлени от това;
Френско вино сред природата
  • сирене Камембер – а и не само. Визитната картичка на Франция е сиренето, като има повече от 1500 негови разновидности. Твърдо и меко, краве, овче, козе, отлежало и плесенясало, френското сирене винаги е с най-отлично качество и с наситен вкус;
Френско камембер сирене
  • десерти – за десерт ще ви предложат отворени плодови или ягодоплодни торти, известният крем брюле – крем, изпечен с карамелена коричка, суфлета и, известните по цял свят френски кроасани.
Френски кроасани

Посещението на тази страна би било рай за всеки изтънчен гастроном.

Най-добрите забележителности на Франция 

Освен с невероятната кухня, Франция е запомняща се и с многото си културни и исторически забележителности. Ето някои от местата, които трябва да посетите по време на престоя си тук:

Айфеловата кула

Няма как да не споменем най-известната забележителност на Париж. Тя е посещавана от над 6 милиона души годишно. Идвайки тук, ще имате възможност да пиете кафе в някое от кафенетата по етажите или просто да се насладите на невероятната гледка, която се разкрива от върха ѝ.

Айфеловата кула в Париж

Лувърът

Друга световноизвестна забележителност на страната е Лувъра. Освен невероятен архитектурен паметник, той е и дом на повече от 400 000 експоната, като едва около 35 000 са изложени. Там се намира и картината на Мона Лиза, заради която крилото с италианки картини е най-посещаваното.

Лувърът

Дисниленд

Едва ли има дете, което да не мечтае един ден да посети Дисниленд. Увеселителният парк е наистина внушителен. Местоположението му е съвсем близо до столицата, в едно от нейните предградия Марн-ла-Вале. Площта му е наистина огромна, почти две хиляди хектара. Сред тях има множество увеселителни влакчета, ресторанти, кафенета, магазини и дори удобни хотели, за хората, които са дошли специално за това изживяване.

Дисни Ленд Париж

Не забравяйте, че релефът на Франция включва и планини. Част от Алпите и по точно великият връх Монблан е съблазнителен за всички любители на ските и останалите зимни спортове. Когато и да решите да посетите тази страна, винаги ще имате какво да правите.