Германия е демократична република, с хилядолетна история и вековни традиции, в хрониката на която са записани множество победи и поражения, периоди на просперитет и наистина трагични истории. Разположена в Западна Европа, тя заема сравнително малка площ, която я прави на 62-ро място в света по териториална площ. По отношение на населението, то е около 82 милиона души, но поради високия имигрантски поток, това число често се променя. Това е държавата с една от най-стабилните икономики в Европейския съюз.

История и култура на Германия

Германия има изключително колоритна история. От нея може да научите за едни от най-големите лидери като Хитлер. До ден днешен мнозина потреперват при споменаването на името му. Държавата има голямо участие във всяка световна война досега, тъй като е една от най-силните в Европа. На 30 април 1945 г. напълно деморализираният Хитлер се самоубива, а на 8 май 1945 г. нацисткият режим капитулира пред съюзническите сили. Към днешна дата това е една от най-силните държави в цяла Европа, като тя се управлява не от министър-председател, а от канцлер.

Бранденбургската врата в Берлин

Стопанство и икономика на страната

Германия няма големи запаси от почти никакви минерали, така че икономиката ѝ е концентрирана върху промишленото производство и сектора на услугите. Основните ѝ индустрии са електрическа, химическа, въгледобивна, машиностроене и корабостроене. Най-добрите автомобили в света се произвеждат в страната. Освен коли, тя изнася самолети, кораби, локомотиви, кранове, генератори, двигатели, електрически апарати и др. Търговският флот се състои от 2200 модерни морски кораба. В държавата има разработено производство на часовници, детски играчки, различни модели.

Около 70% от търговската селскостопанска продукция идва от животновъдството, производство на мляко и свиневъдство. Германия е страна с преобладаващо малки семейни ферми. Основните култури сеещи се тук са пшеница, ечемик, царевица, захарно цвекло, ръж, овес и картофи. От грубите зърна най-важен е ечемикът, някои от сортовете му се отглеждат специално за производството на бира, която е националната напитка.

Скулптура на еврото във Франкфурт

Любопитни факти за Германия

От Германия произлизат изключително много известни личности в културен аспект, както и също толкова известни учени, променили завинаги технологиите. Тук са изобретени неща от ежедневието на всеки като например велосипеда и колата. Някои внушителни оръжия като балистичната ракета също дават началото си от тази страна. 

Друг любопитен факт, е че тук е най-добре развитият и гладко работещ обществен транспорт в Европа. Това е от голямо удобство не само за местните, но и за всички гости на държавата. Освен това нейните улици се считат за едни от най-безопасните, така че може да се качите в нощен автобус без да се притеснявате. Престъпността тук е изключително ниска.

Научете повече за Гърция ТУК

Забележителности в Германия, които ще ви оставят без дъх

Благодарение на богатата история на страната, тук има множество културни и исторически забележителности за посещение. Освен тях, благоприятният релеф е дал възможност на природата също да допринесе за невероятните места, които един турист би искал да посети. Ето част от тях:

  1. Замъкът Нойшванщайн – построен в Баварските Алпи, на скала с височина 92 метра. Това е един от най-известните замъци на Лудвиг II Баварски, който понякога е наричан Лудвиг Лудия. Буквално Нойшванщайн се превежда като „Нова лебедова скала“, а като цяло замъкът е кръстен на Рицаря на лебеда от операта на Вагнер „Лоенгрин“. Всяка година замъкът привлича вниманието на около 1,3 милиона посетители, което го прави една от най-известните кралски сгради в света.
Замъкът Нойшванщайн

2. Берлинската стена – това е една от най-известните забележителности на германската столица. За да погледнат бившата държавна граница на ГДР със Западен Берлин, хиляди чуждестранни туристи пристигат всяка година. Въпреки факта, че от нея са останали само около 1,3 километра, тя остава един от най-важните исторически паметници за страната.

Берлинската стена

3. Шварцвалд – това е издигнат хълмист район осеян с гъсти гори, кристално чисти езера, полета и села на юг от Алпите. Шварцвалд е едно от най-атрактивните места, което всеки турист, обичащ природата, е добре да посети.

Шварцвалд

4. Долината на река Рейн – живописната местност в долината на река Рейн в Германия е пълна със замъци, исторически градове и лозя, както и разнообразие от грандиозни пейзажи. Мястото е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2002 г. насам.

Долината на река Рейн

Страната има още множество забележителности, затова е добре преди да тръгнете в тази посока да си направите списък с интересните за вас места, които искате да посетите.

Какво трябва да знаете за пътуването до Германия?

Пътуването до Германия е лесно и удобно почти от всяка точка на света. Това е така, защото страната разполага с няколко летища с удобно разположение. Добре е да знаете, че хората там са големи националисти. Често ако им говорите на английски, те напълно осъзнато ще ви отговарят на немски. Добре е винаги да сте въоръжени с речник под ръка, за да не изпадате в неприятни ситуации.

Научете повече за Египет ТУК