Гърция към момента е една от най-предпочитаните дестинации от картата на Европа за пътуване през лятото. Това е така не само заради невероятните плажове сформирани от красивата природа тук, но и заради страхотното обслужване с което са известни гръцките хотели и ресторанти. Като към това добавим интересните исторически и културни забележителности, които се срещат тук, със сигурност дестинацията заслужава посещение.

Гърция – история, население и климат

Първите селища на територията на Гърция, както се вижда от археологическите разкопки, възникват още през времето на палеолита. Страната е родното място на минойската, микенската и цикладската цивилизации. Активното формиране на гръцката цивилизация настъпва след първите олимпийски игри през 776 г. пр.н.е. Самата Гърция е била управлявана от Османската империя в продължение на почти 400 години. Националноосвободителната борба на народа приключва през 1821 г. с провъзгласяването ѝ за независима държава, която десетилетие по-късно става монархическа. 

Климатът по тези земи е изключително благоприятен. Тук е топло през по-голямата част от времето, като дори зимата температурите рядко падат под 0 градуса. Населението на страната е около 11 милиона души, като по-голямата част от него е концентрирано в столицата Атина.

Санторини, Гърция

Най-добрите забележителности в Гърция

Благодарение на дългогодишната история на тази държава, тук има голяма концентрация на интересни забележителности, които да се разгледат. Ето и основните сред тях:

  • Акрополът в Атина – Акрополът в столицата представлява хълм с височина 156 метра с издигнат върху него храмов комплекс, който предпазва жителите на града от вражески набези. Горният град, който обхваща площ от 300 на 130 м, е строен в продължение на много векове, започвайки с древногръцкия архаичен и завършвайки с епохата на римска Гърция. Днес Акрополът е най-посещаваната атракция на столицата.
Акрополът в Атина
  • Театърът на Дионис – разположен на хълма на Акропола, това е един от най-старите театри в света. Точно тук за първи път пред публиката са представени творбите на най-големите представители на древногръцката литература и драма. Той може да побере повече от 17 хиляди зрители, като само 20 реда от 64 са оцелели до наши дни.
Древногръцкият театър на Дионис в Атина
  • Храмът на Посейдон – това е древен гръцки храм, разположен на нос Сунион, намиращ се на 69 километра югоизточно от Атина. Смята се за една от визитните картички на Гърция. Храмът на Посейдон е разрушен през 399 г. от император Аркадий. За съжаление, само част от колоните от светилището са оцелели и до днес, но мястото все пак продължава да предизвиква интерес в гостите на страната.
Храмът на Посейдон
  • Атон – това е Свещената планина, която се издига на 2033 м надморска височина над полуостров Халкидики. Според легендата, някога е имало битка между боговете от Олимп и древните гиганти. Един от тях, на име Атон, хвърлил огромен камък по противника си Посейдон. Той пропуснал и камъка паднал в морето. Така се е образувал този планински полуостров.
Планината Атон в Гърция
  • Метеора – манастирите на Метеора са увенчани с 400-метрови върхове в планините на Тесалия (планинска верига Пинд). Те приличат на гнездата на гигантски орли по високи пясъчни скали, издълбани и полирани от ерозия. Религиозният живот на това място възниква през X или XI век, когато отшелниците избират пещерите в подножието на скалите за жилища. Тези монаси успели да избягат от потисничеството на албанци, турци и разбойници и да намерят убежище в планините.
Метеора, Гърция

В страната има още много интересни забележителности, които да разгледате. Сам по себе си всеки отделен остров също може да се сметне за природна забележителност, тъй като природата се е погрижила всяко кътче да изглежда като откъснато от рая.

Научете най-интересното за Германия ТУК

Топ места за почивки в Гърция

Несъмнено в Гърция има невероятни места, на които може да прекарате почивката си през лятото. Ето някой от тях:

  • Халкидики – този полуостров в Егейско море, е един от най-добрите курортни центрове на континентална Гърция. Намира се в северната част на страната и има три „дъщерни“ мини-полуострова – Касандра, Ситония и Атон. Тук има много археологически обекти от древността и атракции от следващите епохи, но туристите са привлечени не толкова от завладяващата история на тази земя, колкото от безкрайно красивата ѝ природа;
Див плаж в Халкидики, Гърция
  • Солун – това е вторият по големина град в страната след столицата. Той е доста оживен град с голяма дължина и активно търговско пристанище. Намира се на благоприятно място, между планината Хортиатис и Солунския залив. Основан през 316 г. пр.н.е., градът носи името на полусестрата на Александър Велики, Солун. Благодарение на усилията на Свети Павел много рано приел християнството, Солун достига своя апогей под егидата на Византийската империя, процъфтявайки до точката, в която те започват да го наричат втори Константинопол;
Солун, Гърция
  • Неа Парамос – това е сравнително голямо селище, разполагащо с невероятен плаж и страхотни хотели. Намира се в северната част на страната, район Кавала. Много хора идват тук за къмпингуване. Наблизо има останки от древна крепост, които също са интересни за разглеждане;
Неа Парамос, Гърция
  • Лефкада – този курорт е признат за един от най-живописните и красиви в цялата страна. Той получава името си, което означава „бяло“ на местния език, благодарение на стръмните скали с бял цвят по западното крайбрежие. Мястото е много подходящо за почивка на море през лятото.
Лефкада, Гърция

Което и кътче в Гърция да изберете за вашето пътуване, няма начин да останете разочаровани.

Научете всичко интересно за Испания ТУК

Множество варианти за настаняване

В страната има много и различни начини за нощувки. Освен в хотелите, може да откриете предложения за отсядане и в къщи или вили в даден регион. Вариантът за бунгала или къмпингуване също е доста предпочитан, тъй като по този начин близостта с природата е доста по-голяма.

Превъзходната морска кухня

Освен за хората, обичащи да си почиват и да се излежават по плажовете, Гърция е подходяща и за истинските гастрономи. Особено за тези, с предпочитания към морската кухня. Благодарение на богато на риба море, тук може да хапнете невероятни деликатеси. Посещението на хубав ресторант по време на ваканцията в тази страна е наистина задължително.

Калмари по гръцки