Испания е колоритна, весела, слънчева страна, разположена в югозападната част на Европа. Заема приблизително 85% от територията на Иберийския полуостров, както и на Балеарските острови и Питиуските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан. В страната има много градове, чиято история има повече от едно хилядолетие, произведения на архитектурното изкуство и девствени плажове, които привличат туристи от различни части на света. Височините на Пиренеите, Сиера Морена и андалуските планини не оставят безразлични любители на дейностите на открито. Ски курортите с оборудвани писти и великолепни пейзажи, всяка година приемат стотици и хиляди туристи. 

Испания – история и население

Всяка от 17-те автономни области на Испания има своя собствена история, характеристики и неразгадани мистерии. В Страната на баските живее един от най-мистериозните европейски народи, чиито корени и култура са много оригинални. Националните малцинства включват също каталунци, галисийци, специална етнографска група от заседнали цигани, наречена Гитанос, и други.

История на Испания

Испанците се отличават с рядка дружелюбност и желание да помогнат в трудна ситуация. Дори и да не знаете езика, изразителните и енергични жестове на местните жители могат да унищожат всички бариери на неразбирането. Тук се провеждат всякакви празници и фестивали. За да участвате в тях, не е необходимо да знаете езика, най-важното е да усетите атмосферата и всепоглъщащата емоционална интензивност, която неизменно присъства тук.

Накратко, ако искате да съчетаете обичайното запознаване със забележителностите с почивка на плажовете или ски курортите, посещение на борби с бикове, участие във фестивали, състезания и празници, тогава почивка в Испания е точно това, от което се нуждаете!

Архитектура и музеи

Разхождайки се из улиците на който и да е град в слънчевата Испания, няма как да не забележите невероятната архитектура дори и на някои съвсем обикновени жилищни сгради. Тук всичко е направено да бъде красиво и да радва окото. Може би затова и хората винаги изглеждат усмихнати и щастливи. Добавяйки към красивите кооперации и множеството невероятни музеи, които не спират да привличат любопитни туристи по тези земи, то тази страна е добър избор за екскурзия. 

Архитектура на Испания

Научете повече за Италия ТУК

Най-популярни градове и забележителности в Испания

Всички градове и райони в Испания, впечатляват с изключителна красота. Ето и най-известните сред тях, от които със сигурност ще останете впечатлени, ако я изберете като дестинация за следващата си почивка:

  • Мадрид – столицата на Испания е призната за един от най-красивите градове в света. И това не е изненадващо, защото модерната и средновековна архитектура са хармонично съчетани тук, а парковите комплекси са достойни дори за кралски особи. Градът се намира в централната част на Иберийския полуостров. „Сърцето на Испания“ е и административен център на едноименната провинция и автономната област.
Plaza de Cibeles, Мадрид
  • Барселона – този град е столица на каталунската автономия, вторият по население град в Испания, който притежава и доста голямо морско пристанище. Това парче от Иберийския полуостров притежава изключително богата история. В различни епохи древните римски завоеватели, германските племена на вестготите и дори войнствените бербери са успели да оставят отпечатъците си тук. Градът е включен в топ 20 на най-модерните туристически дестинации в продължение на няколко десетилетия. Не пропускайте да разгледате Саграда Фамилия, едно от местата, превърнали се във визитна картичка на тази дестинация.
Катедрала Саграда Фамилия в Барселона
  • Севиля – този град се намира в южната част на Испания и е основен икономически, и туристически център на страната. Жителите му се наслаждават на фламенко, борби с бикове, шествия и фестивали. Площадите с елегантни барокови църкви изглеждат невероятно. 
Севиля, Испания
  • Валенсия – това е третият по население град в тази държава, както и център на едноименната провинция, известна с живописните си плажове. Тук спокойно се преплитат едновременно богатото историческо минало и технологиите на бъдещето. По тези земи архитектурните паметници мирно съжителстват с футуристични сгради от последните години, а народните традиции не пречат на развитието на науката. Разположен на брега на Средиземно море, това е един от малкото градове в Испания, където е толкова лесно да се съчетае курортна почивка, разглеждане на забележителности и запознаване с местните обичаи.
Калатрава, Валенсия, Испания

Има още множество места, които заслужават да бъдат посетени, тъй като красотата на тази страна е навсякъде. 

Разнообразните ястия в испанската кухня

Тази кулкура е погълнала нравите и обичаите на множество народи, които са я населявали през различните периоди. Прилагайки собствения си темперамент към тях, испанците създават своя култура. Това напълно важи за гастрономическите предпочитания на жителите на страната. Всеки различен регион се характеризира и с различна кухня, поради което разнообразието е наистина огромно. 

Районът на Валенсия е известен с невероятната паеля, а в каталунската част може да опитате интересни храни като супа от морски дявол или яхния от свински глави. Местността Кантабрия е известна с говеждите ястия и сирена, а в Страната на баските може да опитате чангуро, микс от раци и мекотели. Освен с невероятните рибни специалитети, държавата е известна и с почитаните си мезета, едно от най-популярните сред които е чоризото.

За какво да сте подготвени при посещение?

Не забравяйте, преди пътуване към тази страна, да се снабдите с местната валута, която е еврото. Разговорният език е испанският, но имайте предвид, че в различните региони се срещат и различни диалекти. Климатът тук е средиземноморски, което означава, че по-голямата част от времето е топло и приятно.

Румъния – Държава със забележителна архитектура и култура