Италия е невероятно красива и слънчева страна на литературата и изкуството, с богата култура, множество исторически и архитектурни забележителности и страхотни плажове, подходящи както за семейна почивка, така и за купони. Тази дестинация има доста какво да покаже на всички пътешественици, решили да се запознаят отблизо с нея.

Богатата история на Италия

Италия може да се гордее с богатото си минало. Историята ѝ датира от над 2500 години. Има изразена интересна игра на числа и дати. Ако през V век пр.н.е. мощната Римска империя току-що е започнала да се появява, то до V век от н.е. тя е достигнала своя разцвет, заемайки огромни територии в Европа, Азия и дори в Северна Африка. В края на същия V век Апенинският полуостров е превзет от германски, остготски и готически племена, които се заселват тук в продължение на няколко века. След това на територията, окупирана от съвременна Италия, започват да се появяват богати градове-държави, като Венеция, Генуа, Арецо, Милано, Пиза, Флоренция, Пиаченца. Те съществувли тихо и спокойно съществували до средата на XV век, докато съседните страни започнали да проявяват агресивна дейност, желаейки да разширят владенията си за сметка на Апенините. 

История на архитектурата в Италия

Разположение и релеф на страната

Италия заема Апенинския полуостров, който има формата на ботуш, познат на всички ни от уроците по география, малка част от Балканите, Падано-венецианската равнина, островите Сицилия и Сардиния, редица малки острови, както и южните склонове на Алпийските планини. Нейното население възлиза на близо 60 милиона души. Територията на страната е 309 547 кв. км. По този показател тя е на 11-то място в Европа, а в света на 71-во. Въпреки компактността, може да се нарече една от най-живописните страни в света. Лукс, красота и разнообразие, такива епитети са достойни за природата по тези земи. Тук растат много вечнозелени растения и всичко това благодарение на мекия субтропичен климат, присъщ на тази част на Средиземно море.

Италианската кухня – храните, които да опитате

Италианската кухня е толкова известна в света, че често се нарича отделна атракция на страната. Пица и спагети, паста и ризото, равиоли и лазаня – може би не всеки е опитвал тези храни в оригиналната им версия, но едва ли има човек, който никога не е чувал за тях. За италианските вина може да се каже само едно, това са истински произведения на винопроизводството! Смята се, че всяка трета бутилка вино в света се произвежда тук, на Апенините.

Италианска паста и вино

  Научете повече за Дубай ТУК

  Най-големите забележителности на Италия

  По тези земи има изключително интересни забележителности, които ежегодно привличат хиляди туристи. Ето и най-величествените сред тях:

  • Колизеумът – това е един от най-разпознаваемите архитектурни паметници както в Италия, така и по света. В продължение на почти две хиляди години величественият амфитеатър, разположен в сърцето на столицата Рим, събира около себе си милиони посетители, които искат да видят тази религиозна сграда със собствените си очи.
  Колизеумът в Рим
  • Наклонената кула в Пиза – една от най-известните и популярни атракции в Италия. Нещо повече, това е един от най-разпознаваемите символи на страната, нейната визитна картичка. Наклонената кула в Пиза се намира в град Пиза, в района на Тоскана, който е разположен само на 10 километра от топлото и нежно Лигурско море. Кулата е камбанария, която е неразделна част от архитектурния ансамбъл на местната катедрала в чест на Успение на Пресвета Богородица или Санта Мария Асунта (Дуомо Санта Мария Асунта).
  Наклонената кула в Пиза
  • Фонтанът ди Треви – невероятен паметник на бароковото изкуство, който заема едно от първите места в най-популярните забележителности на Рим. Грандиозната композиция е хармонично съчетана с архитектурата на великолепния дворец Поли. Мащабът на идеята и нейното майсторско въплъщение, невероятното съчетание на жива вода и замръзнал камък, създават уникална аура на това място.
  Фонтанът ди Треви
  • Галерия Уфици – тази забележителност се намира във Флоренция и е един от най-посещаваните музеи на изкуството в света. Тук се събират уникални произведения, като картини на художници от Средновековието до наши дни, перфектно запазени антични скулптури, гоблени и миниатюри.
  Галерия Уфици
  • Дворецът на дожите – или Palazzo Ducale се намира на континенталната част на Италия, в град Венеция, на площад Сан Марко. Богатата интериорна и екстериорна украса, колекцията от антики, както и вековната история са направили тази невероятна структура един от най-популярните и посещавани музеи в града по водата. Разпознаваеми готически арки, изящни бойници, изваяни колонади са само част от нещата, които ще видите тук. Историята му също не ни оставя безразлични. Palazzo Ducale е бил използван като резиденция на владетелите, сградата на парламента, а в същото време престъпниците, са излежавали присъдите си в нея и Инквизицията е разрешила тайните си дела.
  Дворецът на Дожите (Palazzo Ducale)

  На територията на Италия наистина има множество интересни места, които да се разгледат по време на почивка там.

  Пътуване до Италия – какво трябва да знаете?

  Преди посещението на тази дестинация, е добре да си обмените нужната валута, евро. Имайте предвид, че въпреки цялата туристическа привлекателност, Италия остава една от най-криминализираните страни в Европейския съюз. В столицата и други мегаполиси има много крадци (те се наричат „schipattori“), които се опитват да влязат в джоба ви или да грабнат чанта ви. Не се препоръчва да вземете много пари в брой с вас и още повече да ги изтеглите от банкомати пред минувачите. Туристите често стават жертва на измамници в местата за транспорт и развлечения. Добре е да бъдете предпазливи.

  Научете повече за Франция ТУК