Румъния е държава в източна Европа, с население от 21 милиона души. На картата тя граничи с България, Украйна, Молдова, Унгария, Югославия. Знамето ѝ е от три вертикално разположени цвята – тъмно синьо, жълто и червено. Столицата на страната е Букурещ.

Румъния – кратка история

Румъния получава независимост през 1877 г., а преди това е под господството на турската Османска империя в продължение на 300 години. След Първата световна война Трансилвания, която преди това е била част от Австро-Унгария, е включена в границите ѝ. Румънците съставляват почти 90% от общото население по тези територии. В страната има и доста големи национални малцинства, на първо място, това са унгарци и германци, живеещи в компактни групи в редица региони на Трансилвания. Основният език е румънски. Той принадлежи към романската група езици, но има много славянски заемки и думи, наследени от езиците на най-старите жители на тези места, даките и траките. Православните християни преобладават сред вярващите.

Букурещ - историческа снимка

Държава със забележителна архитектура и култура

През вековете румънците са били изложени на различни влияния, всяко от които е допринесло за формирането на съвременната румънска култура. Влиянието на древните римляни е заменено след няколко века от влиянието на славяните, гърците, турците и унгарците. През Средновековието Византия оказва силно влияние върху румънците, особено по отношение на църковните ритуали, архитектурата, иконографията и стенописта. През 16-ти и 17-ти век много произведения на църковната литература са написани на румънски език. Съвременната румънска култура е синтез на това средновековно влияние, античния фолклор и музиката.

Невероятните архитектурни паметници в тази страна се срещат на всяка крачка. Благодарение на това, нейната столица е една от най-красивите в цяла Европа. Пред очите на гостите на града ще се появят великолепният Дворец на Патриаршията, Румънският Атенеум, Царският дворец в Котрочени и др.

Архитектура - Брашов, Румъния

Най-посещаваните градове и техните забележителности

В тази страна има множество интересни градове, изпълнени с интересни исторически, природни и културни забележителности. Ето най-добрите места, които може да посетите:

  1. Трансилвания – това е историческа област на територията на Румъния, разположена на едноименното плато, в северозападната част на страната. От изток и юг Трансилвания граничи с Карпатите, а многобройните притоци на Дунав създават живописен пейзаж в региона. Тук времето изглежда все едно е спряло. Цъфтящите полета се заменят с недокоснати гори, прозрачните езера не се наричат нищо повече от „морски очи“, а най-надеждният транспорт все още е каруца, теглена от коне. Тази древна земя в южната част на Източна Европа обаче много мрачна репутация и е свързана с древни замъци, гъмжащи от зли духове и вампири. Най-известният сред тях е този на Граф Дракула.
  2. Брашов – това е един от десетте най-големи градове в Румъния. В миналото е бил известен като Кронщат. Намира се в сърцето на страната и понякога се нарича румънския Залцбург. Силно впечатление правят готическите квартали на стария град. Специално място сред паметниците на културата заема известната Черна църква, един от най-просторните средновековни храмове на Балканите. Тук се организират различни концерти. На входа има статуя на Йоханес Хонтер, реформатор, просветител, последовател на Мартин Лутер.
  3. Тимишоара – това е третият по големина град в Румъния. Смята се за доста популярно и интересно място за екскурзии и туризъм. Той отдавна е важен център на образованието, културата, науката и търговията. Древен град, който по красотата на своята архитектура може да се сравни с най-добрите столици на Европа. Като се има предвид, че почивките в Румъния се считат за много евтини, Тимишоара е един от най-добрите варианти за посещение.
  4. Синая – това е град в Румъния, във влашкото графство Прахова и е един от най-добрите ски курорти в страната. Освен това градът е известен със своите замъци, включително замъка Пелес, лятната резиденция на крал Карол I. Често може да видите това място на снимки, рекламиращи зимни почивки в Румъния, но през лятото е не по-малко привлекателен за туристите поради уникалните исторически забележителности.
Дворец в Синая, Румъния

Румъния е една изключително интересна страна, в която може да планирате страхотна почивка през всеки сезон.

Терме Букурещ – тропическо СПА в Европа

Това е най-големият европейски спа уелнес център. Намира се в Букурещ и е една от най-честите причини за посещение на града. В него има над 1000 вида растения, донесени от различни краища на света, които формират невероятен интериор. Мястото е сравнително ново и изключително модерно. Едно от задължителните места за посещение в Румъния, за което трябва да отделите поне ден. 

Терме Букурещ - СПА

За какво да сте подготвени при пътуване?

Румъния е страна, която не изисква туристическа виза за българите, желаещи да организират почивката си там. Тъй като тя е наша съседка, пътуването до нея е бързо и удобно, като дори не се нуждаете от самолет. Може да влезете през Дуранкулак или Видин, като е най-добре предварително да проверите коя граница е по-удобна за преминаване към мястото, за което сте се запътили. Там климатът е почти същият като в България, така че очаквайте хубаво и слънчево време през по-голямата част от времето.