За по-напредналите пътешественици, които имат нужда от разнообразни приключения, екзотичните дестинации са най-предпочитани за почивки. Повечето от тях се характеризират с невероятна природа, спокойствие и луксозни хотели. 

Топ 10 екзотики в света

Ето и топ 10 от екзотичните дестинации в света, които биха задоволили интересите и желанията на всеки турист:

Тайланд

Екзотична почивка в Тайланд

Това е една от най-известните екзотични дестинации на планетата. Царство, където се почитат и прилагат не само светските закони, но и будистките норми. Наричат я „страната на усмивките“, благодарение на гостоприемните и весели местни жители, които винаги са щастливи да помогнат на туристите. Страната от първата минута на запознаване пленява със своето разнообразие. 

Бали

Бали, Индонезия

Тази екзотична дестинация е като приказка в действителността. Красив остров, покрит с тераси от изумрудени оризови полета и гори от карамфил и канелени дървета, осеяни с ароматни цветя. Невероятна, наистина вълшебна музика, рисуване и танци, причудливи храмове, нежни шепоти на топли океански вълни. Но най-ценното съкровище на острова са неговите хора, невероятно красиви и сръчни, успешно съчетаващи в живота си реалностите на XXI век с неговите мотоциклети и интернет кафенета и традициите на техните предци. Понякога Бали се бърка с измисления остров Бали-Хай от Джеймс Мичънър. Този остров би трябвало да е на хиляди километри източно от истинския, на който американските войници не са кацнали по време на Втората световна война и който е много по-красив от този, изобразен в романа.

Хавай

Плаж в Хавай

Тези острови са архипелаг в Тихия океан, почти изцяло формиращ едноименния щат в САЩ. Отличните условия за сърф и активните вулкани, бълващи потоци лава, привличат туристи от цял свят до тази дестинация. На Хавайските острови може да се гмуркате в коралови рифове сутрин и да слушате преливане на китара по залез слънце. Хавай е сочният плод на плода лиликоя и цветовете на хибискуса в косата. Това е тихоокеанска кухня, огнени червени вулкани и китове, изскачащи от водата. Хавайските острови са израз на природно съвършенство, смесено с културно разнообразие, донесено от имигранти от Полинезия, Азия, Америка и дори Европа.

Мавриций

о-в Мавриций

Това е островна държава в западната част на Индийския океан. Райски плажове, лагуни с кристално чисти води, огромни баобаби, манго и изобилие от костенурки, това място може да очарова всеки гост на тази екзотична дестинация. Като едно приятелско семейство тук живеят китайци, индийци, креолци и европейци. Туристите са посрещани изключително гостоприемно, нищо чудно, че Мавриций се счита за стандарт на лукс. 

Сейшелите

Сейшелски острови

Тези острови представляващи малък архипелаг в западната част на Индийския океан, често се наричат изгубен и преоткрит рай. Това е едно от малкото кътчета на Земята, където невероятно красива природа, екзотични птици и животни, хармонично се съчетават със снежнобели плажове, чиито брегове са разбити от вълни с кристално чиста вода. Гостите на тази екзотична дестинация стигат до едно от местата на нашата планета, които все още не са развалени от цивилизацията. Може да се отдадете на релакс тук през цялата година. Повече от половината от територията на страната е посветена на национални паркове, морски паркове и резервати. Това предполага, че тук се обръща голямо внимание на опазването на околната среда, което е от полза както за самите островитяни, така и за туристите.

Куба

Плаж в Куба

Република Куба е карибска държава, чиято основна територия е остров Куба, както и около 1600 рифа и по-малки острови на Големите Антили. Една от последните крепости на социализма, запазен регион за пури и ром, облечен в тениска с портрет на Че и том на Хемингуей, захванат под мишница, така тази екзотична дестинация се вижда от всеки отвъдморски турист. И като цяло, такъв стереотипен образ почти съответства на истината.

Доминикана

Пунта Кана, Доминикана

Доминиканската република е държава, която заема почти три четвърти от остров Хаити. Тази невероятна страна привлича туристи от цял свят с възможността да се отпуснат на снежнобелите плажове, сякаш произлезли от рекламни брошури, да се докоснат до екзотичната природа, практически недокосната от човека, да опитат уникалната местна кухня и да донесат оригинални сувенири, включително какао и тютюневи изделия. 

Дубай

Плаж в Дубай

Тук човек идва с нагласата да се потопи в лукса, създаден в пустинята. Това е изключително успешен град, станал основна екзотична дестинация, пренаситен с атракции и възможности за страхотни приключения.

Дубай – перлата на Арабския свят

Малдиви

Екзотика в Малдиви

Малдивите са неофициално представяне на рая на Земята и един от най-скъпите морски курорти в света. Малкият щат в Индийския океан, заемащ атолова верига от 1192 коралови острова, се счита за най-добрата дестинация за екзотична почивка и един вид мярка за успех в продължение на няколко десетилетия. 

Тунис

Тунис, Африка

Тунис е държава в северозападна Африка, разположена на брега на Средиземно море, по средата между Атлантическия океан и делтата на Нил. Природата е дала на тази екзотична дестинация вечното лято, комфортен климат, разнообразни пейзажи и уникална флора и фауна. Прорязан от морски заливи, бреговата линия на Тунис е великолепен плаж, а богатата история на страната в продължение на хиляди години допълва живописните пейзажи с много паметници на велики цивилизации, които някога са съществували в тези части. Много от древните сгради, запазени в Тунис и дори цели градски комплекси, построени от древни архитекти, са признати от експертите на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство на човешката цивилизация.

Пътуване до която и да е от тези страни, ще ви зареди със спомени за цял живот.

Как да изберете точното място?

Изборът на подходяща екзотична дестинация трябва да се направи много внимателно. Винаги се допитвайте за най-подходящото време през годината за посещение на дестинацията, която сте си набелязали. В някои страни има месеци, с твърде горещи или дъждовни дни, които е по-добре да избегнете. За да подберете най-доброто място за вашата почивка, си направете лично проучване и се поинтересувайте от тези фактори.

С какво е популярна Франция?