Турция става все по-чест избор за лятна почивка на мнозина. Страната има изключително красиви курорти, известни с високото си качество на обслужване и страхотната All inclusive стема в голяма част от хотелите. Климатът е много благоприятен, лятото е слънчево и топло, а това допринася за високия туристически сезон. Населението е приблизително 82 милиона души, като голяма част от него е концентрирано около столицата Истанбул и другия голям град Анкара. Разговорният език по тези земи е турският.

Турция – страната между два континента

Турция има много интересно географско разположение. Държавата се намира в средата на два от континентите, Европа и Азия. Това я прави изключително интересна за туристите, тъй като може да се каже, че тук има сблъсък на култури. Мнозина идват тук, за да се докоснат до изтока в най-чистата му форма.

Босфора между Европа и Азия

Археологически и културни забележителности

Турция е дом на множество исторически и културни забележителности, които заслужават вниманието на туристите. Ето и основните сред тях.

Памуккале

Това е място в Турция с геотермални извори, които нямат аналози никъде по света. Уникалният курорт и зашеметяващата природна атракция се намират в югозападната част на страната, на 20 километра от град Денизли. Комплексът от 17 минерални извора, известен от древни времена, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е ръбът на древно вулканично плато, извисяващо се над равнината в продължение на 100 метра.

Памуккале

Босфора

Това е един от невероятните геоложки феномени на нашата планета. Тази морска артерия, прорязваща 30-километровия провлак между Европа и Азия, свързва две морета – Черно и Мраморно море, които са част от Средиземноморския басейн. Средната му ширина е 2 км, а минималната е 700 м, което прави протока най-тесния на планетата.

Мостът на Босфора - вечерна снимка

Кападокия

Това е местност в Турция, станала известна с балоните с топъл въздух, които издигат туристите над вулканичния пейзаж. Много мистично място, изпълнено с подземни градове, което със сигурност си заслужава да се посети. Местността е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Балоните в Кападокия, Турция на залез

Турция има много какво да покаже на гостите си. Забележителностите тук биха заинтригували всеки, дори и хората, които са дошли само заради невероятните плажове и курорти на страната.

Кои са едни от най-красивите градове в Турция?

Столицата на Турция, Истанбул, е един от най-красивите градове в страната. Метрополисът е разположен на брега на Босфора и се намира едновременно в Европа и Азия. Само неговото население е близо 15 милиона души. Нека разгледаме кои са другите градове, които заслужават вниманието на всеки турист.

Анталия

Това е най-известният средиземноморски курорт в Турция. Градът се намира в южната част на страната, в края на просторна плодородна равнина, и е административен център на едноименната провинция. Тази област в древни времена се е наричала Памфилия. Разположена в живописен залив, потопен в буйната зеленина от палми, олеандри и лимонови дървета, отразени в лазурно-синьото море, Анталия е заобиколена от три страни от високите хребети на планината Телец, чиито заснежени върхове сякаш го увенчават с царствена корона.

Анталиця, Турция - плаж и планини

Олудениз

Това е малък провинциален град в Турция, който е и популярен международен морски курорт. Намира се в живописен залив на брега на Егейско море в провинция Мугла, на 60 км по магистралата от град Даламан, където е позиционирано и най-близкото летище. Туристите идват в Олудениз, привлечени от комфортен средиземноморски климат, прекрасни планински пейзажи и множество древни паметници в околностите на курорта. За пътуващите тук е създадена прилична инфраструктура и удобен транспорт, десетки хотели приемат гости, а на всяка стъпка се намират цветни ресторанти и плажни барове.

Олудениз, Турция

Измир

Този град се намира в западната част на Турция, на брега на Измирския залив на Егейско море, в подножието на планината Кади-фекале (Пагос). Това е третият по големина град и второто пристанище на страната след Истанбул. Той е красив и подреден и заслужава внимание. Градът има страхотни Археологически и Етнографски музеи.

Селчук, Измир

По тези земи има още много красиви градове, които да разгледате. Добре е предварително да проучите интересните за вас места, за да прецените и да прецените кои от тях искате да посетите.

Къде да отидете на почивка?

Където и да отидете на почивка в тази страна, няма да съжалявате. Обслужването навсякъде е на много високо ниво, поради което туристите винаги се връщат. За да прецените подходящата за вас област, дайте си сметка предварително дали искате повече обиколки по забележителности или предпочитате да прекарате времето си по плажовете. Мармарис. Кушадасъ, Фетие са страхотни курорти за целта.

Популярната турска кухня

Турците са заимствали основните си специалитети от гърците, арабите, албанците и жителите на кавказките страни, така че ястията тук са смесица от култури. Традиционното турско меню е червено месо, понякога заменено с пилешко или пуешко. Не се яде свинско. Сезонните зеленчуци също доста се консумират, като предпочитани са патладжан, домати и сладки пиперки. При десертите има огромно разнообразие и със сигурност феновете на баклава по света са много, а за пишмание просто няма как да не сте чували. Лахмаджун е техният вариант за хляб, който може да срещнете в различни разновидности, а ако опитате супа от турска леща, ще останете очаровани.

Турска баклава