Мавриций е островна държава в западната част на Индийския океан. Райските плажове, лагуни с кристално чисти води, огромни баобаби и манго, изобилие от костенурки – това място може да очарова всеки гост. Тук живеят множество народи, но всички до един са изключително гостоприемни. Не случайно мястото е стандарт за лукс за мнозина. 

Посетете плажовете на Мавриций

Определено едни от най-добрите места, които можете да видите на о-в Мавриций, са неговите невероятни тропически плажове. Освен идеално място за релакс и разходки, някои от тях разполагат и с чудесни водни атракции, които да разнообразят почивката ви. Най-добрите сред тях са:

Флик ен Флак

Флик ен Флак

Това е един от най-популярните плажове на о-в Мавриций. Намира се в курорт със същото име и разполага с километрична брегова линия с бял пясък. Името му идва от древната холандска фраза ““Fried Landt Flaak”, която буквално означава “Свободна страна”, а в самия курорт има богато разнообразие от креолска култура. Широките и дълги брегове на Флик ен Флак, с фин бял пясък, са идеални за слънчеви бани, плуване, отдих с деца, гмуркане и други водни дейности. Около плажа има доста кафета и магазини за туристите, а през часовете на най-силното слънце, има страхотна горичка, в която можете да се скриете. През уикендите е възможно да има струпване на много хора, тъй като местните също се отправят насам в почивните си дни. Ако искате да избегнете това и предпочитате спокойствието, можете да отидете до съседния плаж – Sugar Beach. Там има силно течение, но доста по-малко хора.

Топ дестинации в Мексико, които заслужават посещение 

Гранд Бай

Гранд Бай

Това е много известен и живописен плаж на о-в Мавриций. Той се намира на северозападния край на острова и на около 25 километра от столицата Порт Луи. Предлага чист бял пясък, кристални води и различни водни спортове, като каяк, кайтсърфинг, джетове, плажен волейбол и други. В района има множество хотели, ресторанти, барове и магазини, където туристите могат да се насладят на местната кухня и да напазаруват различни сувенири. В околността има и интересни за посещение забележителности, като Ботаническата градина “Сюс Дейм”, резерватът “Ла Малойн”, музеят „Л’Авентюр дю Сукре“ и др. 

Беле Маре

Беле Маре

Това е още един от красивите и популярни плажове на острова, намиращ се на около 50 км от столицата Порт Луи. Известен е със спокойните си и чисти води. Дължината му е над 10 км и е обграден от кристално чисти лагуни, които са идеални за плуване, джет ски, уейкборд и други водни спортове. Ивицата е отлична и е подходяща за посещение през цялата година, като предлага за гостите си множество удобства – ресторанти, барове, магазини, както и множеството съоръжения за игри като волейболни и футболни игрища. Забележителностите, които можете да разгледате в района, също не са малко. Наблизо са музеят „Л’Авентюр дю Сукре“, националният парк „Брас д’Ефер“, градината „Ле Пей Дю Каш“ и други.

О-в Мавриций разполага с много невероятни места, които да предложи на туристите, дошли на почивка тук. 

Насладете се на природата

Природата тук далеч не се е спряла със създаването на красивите плажове. В околността има невероятни гори и национални паркове, които също заслужават внимание. Най-популярните сред тях, са:

Национален парк „Black River Gorges“

Национален парк "Black River Gorges"

Намира се в южната част на о-в Мавриций и е най-големият национален парк на острова, който покрива цели 67 кв.км и е дом на богато разнообразие от растителни и животински видове. Разполага с множество пешеходни маршрути, както и панорамни точки, от които посетители могат да се насладят на невероятни пейзажи, водопади и гори. В района има и музеи, където може да се научи повече за историята на острова, както и за растителния и животинския свят по тези земи. 

Водопадите Шамарел

Водопадите Шамарел

Това са едни от най-известните и красиви водопади на о-в Мавриций, които са включени и в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Те се намират в Националния парк „Black River Gorges“. Разполагат с две главни каскади, като първата е с височина 83 метра, а втората е около 33 метра. Захранват се от река Сен Жан, която се влива в океана през района на Ле Морн. В района се предлагат екскурзии с джипове, рафтинг и други.

Със сигурност о-в Мавриций предлага невероятно разнообразна и впечатляваща природа. 

Други екзотични места, които трябва да посетите

Посетете исторически и културни обекти

Освен множеството природни забележителности, които ще имате възможността да посетите по време на почивката си на о-в Мавриций, тук има и разнообразни исторически и културни обекти. Най-популярните сред тях, са:

Столицата Порт Луис

Порт Луис, столица на Мавриций

Най-големият град на целия остров. Намира се в североизточния край и е основан от френски колонизатори през 1735 г. Едни от най-популярните места за посещения, са Централният базар, Музеят на Кокосовата палма, Цитаделата и градският парк “Le Pouce”. По улиците можете да чуете много разнообразна реч. Най-често срещаните езици, са английски, френски, креолски и хинди;

Ааправаси Гхат

Ааправаси Гхат

Това е много важно историческо място на о-в Мавриций, което е свързано с трудовата миграция от Индия. Днес, там се намира музей, посветен на историята на това събитие, като представя живота на хората, условията на труд, както и техните културни традиции. Посетителите могат да разгледат изложба на различни артефакти, снимки и документи. 

На о-в Мавриций има и други интересни забележителности, които можете да посетите, като храма Шива Темпъл, който е един от най-известните в света.

Отидете на разходка с лодка

На о-в Мавриций има различни възможности за разходка с лодка. Един от най-популярните е круизът до остров Ил дьо Керф. Подобна разходка дава възможност да се разгледат невероятни кътчета в района и да се поплува в някоя от най-красивите зони за къпане. 

Разходка с лодка в Мавриций

Друг често избиран начин за разходка по вода, е качването на катамаран. Тези превозни средства предлагат удобство и различни варианти за посещение на интересни забележителности в района.

Водни атракции – шнорхелинг, гмуркане, сърфиране

Освен невероятните плажове, този остров предлага и отлични възможности за шнорхелинг, гмуркане и сърфиране.

Шнорхелингът е чудесен начин да се насладите на невероятните корали и риби,  срещани в района, като е по-подходящо за начинаещи. По-авантюристично настроените турист се насочват към гмуркането, като тук има няколко много популярни места за целта. Сред тях се открояват „The Cathedral“, „The Wall“ и „Tug II“, където ще можете да се насладите на красиви корали, риби и други морски животни. При гмуркането е важно да се спазват всички инструкции за безопасност и да се използва правилно оборудване.

Гмуркане в дълбоки води

Сърфирането е друга популярна водна активност на територията на Мавриций. Островът предлага отлични условия за този спорт през цялата година, особено на южния и източния бряг, където вълните са по-високи. Можете да наемете дъски за сърфиране или да се присъедините към уроци, където ще ви научат основите на тази дейност.

Опитайте традиционната кухня

Традиционната кухня в района е много разнообразна и включва много влияния от различни култури. В нея се смесват вкусове от Индия, Китай, Африка, Франция и други места. Едно от най-популярните ястия е Кари и се приготвя с месо, риба или зеленчуци. Рибата и морските дарове също са на почит в района, а традиционният индийски хляб, наречен Дхолпури, определено си заслужава да се опита. 

Топ места за почивки в Гърция