Република Куба е карибска държава с невероятни плажове, чиято основна територия е едноименния остров, както и около 1600 рифа, както и по-малките острови на Големите Антили. Разговорният език тук е испанският. Това е една от последните крепости на социализма, запазен регион за пури и ром. Този стереотипен образ почти съответства на истината за Куба. 

Изисквания за пътуване до Куба

За да осъществите вашето пътуване от България до Куба, имат няколко изисквания. Първото и най-основното е наличието на виза. Тя може да бъде получена както чрез онлайн кандидатстване, така и от тяхното консулство, намиращо се в София. Паспортът също трябва да е налице, като валидността му трябва да е за поне още шест месеца след датата на влизане в страната. Също така, в него трябва да има достатъчно свободни страници за печати. 

Друго важно условие, което трябва да знаете преди вашето пътуване е, че Куба изисква от всички посетители да има международна здравна застраховка, която да покрива медицинските разходи по време на почивката в страната. Интересен факт е, че страната има и задължителна такса за влизане, която е възможно да е включена в цената на самолетния билет или да трябва да се заплати на летището отделно. 

Популярни забележителности в Куба

Пътуването до Куба може да ви запознае с много интересни забележителности.

Ето едни от най-популярните сред тях:

Затворът на Кастило де ла Кабаня

Затворът на Кастило де ла Кабаня

Това е известна туристическа атракция в Хавана, Куба, която има доста богата история. Построена през 18-и век, тя е била използвана като затвор до 1961 година. Днес, това е музей, който се състои от много затворнически килии, изложби на оръжия и други артефакти. Могат да се видят и разнообразни експозиции, свързани с различни периоди от историята на страната. Във входната такса има включена и екскурзия, която се води от музейния персонал, който ще ви предостави ценна информация както за мястото, така и на държавата. Това определено е една от локациите, които задължително трябва да се посетят по време на пътуване до тук.

Вале де Виналес

Вале де Виналес

Това е красива долина в провинция Пинар дел Рио, намираща се западно от столицата Хавана. Това е една от най-често посещаваните туристически дестинации в Куба, която предлага невероятно красива природа, интересни културни забележителности и много възможности за развлечение. Едно от местата, които заслужават посещение при пътуването ви до тук, е “Моготе”. Това е карстово образование, което е национален природен монумент. Върху “Моготе” може да се качите и да разгледате цялата местност от високо. 

Топ 10 екзотики в света

Музей на рома

Музей на рома

Това е един от най-интересните музеи в Тринидад, който е посветен на историята на производство на ром в региона. Той е разположен в малка колониална къща, която е била дом на едно от най-големите семейства, занимавали се с тази дейност. Вътре ще откриете различни експонати, свързани с напитката, както и инструменти, използвани за направата ѝ. Един от най-интересните аспекти на музея е, че посетителите могат да опитат различни видове ром, произведени тук. Това включва и редки и специални марки, които не могат да се намерят лесно на други места. Определено е перфектното място, което да посетите по време на пътуването си, особено ако сте фен на напитката.

Куба има още множество интересни забележителности, които заслужават вашето внимание по време на вашата почивка на тази вълшебна дестинация.

Валута 

В Куба има две валути, това са кубинско песо и кубинско конвертируемо песо. 

Кубинското песо (CUP) е по-малко стабилна валута, която се използва за плащания в местни магазини и търговски обекти, магазини за храна, пазари, местни ресторанти и други. Обикновено местните жители получават заплати и правят покупки с нея.

Кубинскито конвертируемо песо (CUC) е валутата, която се използва от туристи. Тя е свързана с американския долар и може да бъде обменена в банки и обменни бюра. Туристически обекти, като хотели, туристически атракции, ресторанти, барове и магазини, обикновено приемат плащания в CUC. Туристите могат да използват кредитни карти или дебитни карти за изваждане на пари от банкомати.

Имайте предвид, че в страната се използва повече плащане в брой и може да срещнете проблеми при използване на кредитни карти, особено в по-малките градове. 

Транспорт 

Тъй като Куба е честа туристическа дестинация, начините за пътуване тук са много и разнообразни. Автобусната мрежа е добре развита и покрива голяма част от страната, затова не е трудно да достигнете до забележителностите с градския транспорт. Билети могат да се закупят както онлайн, така и на самите гари. Влаковете не са за предпочитане, защото са стари и неудобни. Могат да се използват и услугите на таксиметрови компании, като можете да си хванете такси от улицата или да си извикате предварително. 

Настаняване в Куба 

В страната има различни опции за настаняване, като за да си изберете най-подходящата за вашето пътуване, е добре да определите бюджета си. Може да се отседне както в хостели и къмпинги, където е сравнително евтино, така и в големи хотели. Тук има и вид настаняване, наречено Casa Particular. Това е стая или апартамент в дома на местни семейства от населението. Това се приема за един от най-добрите начини да се докоснете до местната култура и живота по тези земи. За тези, които търсят повече лично пространство по време на пътуването си, най-добрия вариант е наемането на AirBnB.

Култура 

Сграда с лик на Че Гевара
ministerio del inerior

Страната има богата и уникална култура, която е в резултат на много влияния и смесване на елементи от различни нации. Едни от най-важните неща, свързани с кубинската култура, са техните танци и музиката им. Салсата и румбата са най-популярните сред тях, а други известни са ча-ча-ча и сон. Страната има невероятен нощен живот, който най-добре би ви запознал с тях.

Местната религия също е много интересна и има голямо значение за културата. Най-основната по тези земи се нарича Сантерия и е смесица между християнството и афро-кубинските ритуали и вярвания. 

Местната кухня 

Кубинска кухня

Кубинската кухня е изключително разнообразна и включва много местни ястия, зеленчуци, плодове и специални подправки. По време на вашето пътуване в страната,  задължително трябва да опитате националното ястие, наречено Ропа вьеха. То се приготвя от зеленчуци, говеждо или свинско месо, като се сервира с бял ориз или фасул. По време на празници най-често се сервира Леванте, което представлява сготвено цяло прасе. То е много вкусно и предпочитано. Едно от най-странните им ястия се нарича плантейн и представлява пържен банан, който се сервира с основното. Местните коктейли, като мохито и дайкири, са известни по цял свят, но тук вкусът им определено трябва да се опита. 

Съвети за безопасност 

Куба е относително безопасна дестинация, но все пак е добре да спазвате някой съвети за безопасност по време на пътуването си. Добре е винаги да носите копие на паспорта си, за да можете в случай на загуба на оригинала да докажете самоличността си. Не правете грешката да носите много пари и бижута в себе си, по-добре е да ги оставите на сигурно в хотела си. Вземете предвид и високите температури и силното слънце, дължащи се на тропичния климат. Винаги носете в себе си слънцезащитен крем и бутилка вода по време на пътуването и разходките си. 

Запознай се с Гърция – история, население и климат