Доминикана е невероятна страна, която привлича туристи от цял свят със своите снежнобели плажове, които са сякаш излезли от рекламни брошури. Екзотичната природа, уникалната местна храна и невероятното настроение, което витае тук, няма начин да не се хареса на всеки. Местните жители са изключително гостоприемни и сърдечни. По-голямата част от населението говорят испански, но част от тях владеят добре и английски език. 

Къде се намира Доминикана?

dominican-republic-gf4b828a1b_1280-6756780

Доминиканската република се намира близо до Карибите, в Карибския басейн, на острова Хиспаниола в Централна Америка. Островът е разделен между Доминиканската република на изток и Хаити на запад. Граничи на север с Атлантическия океан, на юг с Карибско море, на изток с Пуерто Рико и на запад с Хаити.

Кое е най-доброто време за посещение на Доминикана?

Климатът в страната е тропически и е топло през цялата година, но най-доброто време за посещение на Доминикана, е от декември до април, когато е сезонът на сухото време. В този период, температурите са много приятни, влажността е по-ниска и има по-малко вероятност от валежи. Това е също и силен сезон за туризъм, така че цените могат да бъдат по-високи.

От май до ноември е сезонът на дъждовете, като температурите са малко по-високи, респективно и влажността. В този период, има по-голяма вероятност от торнадо или тропически бури. Въпреки това, има значителни предимства. Цените могат да бъдат по-ниски, а туристическите забележителности не са толкова препълнени, като резултат от по-малката численост на туристите.

Какво трябва да знаете преди пътуване до Куба?

Какво да си купим от там?

По време на посещението ви в Доминикана, има много интересни неща, които можете да си купите. Някои от тях, са:

  • ром – Доминикана е известна като един от най-големите производители на ром в света. Със сигурност трябва да опитате от местните марки;
  • кафе – страната е известна и с производството си на качествено кафе. Отново е добре да разгледате местните производители;
  • амбра – това е ценна смола, която се добива от дърветата в региона. Можете да я намерите в различни форми, като парфюми, бижута и различни декоративни изделия;
  • бижута – страната е известна с ръчно изработените си изделия. Бижутата определено заслужават вниманието ви. Можете да откриете уникални гривни, обеци, колиета и пръстени.

Това са само някои от многото неща, които можете да намерите при посещението си в Доминикана. Независимо от това какво решите да купите, винаги проверявайте дали е оригинално и се доверявайте на утвърдени местни магазини и производители. 

Колко часа се пътува до Доминикана?

Пътуването от България до Доминикана е доста дълго и е възможно да изисква няколко прекачвания. Общата продължителност може да варира, в зависимост от маршрута, който изберете, както и от продължителността на престоя на местата, през които преминавате. Обикновено полета от София до Санто Доминго продължава между 15-20 часа.

Плажове и нощен живот

По време на посещението си в Доминикана ще откриете множество невероятни плажове и живописни курорти, където можете да се отпуснете под лъчите на жаркото слънце. Един от най-известните и посещаваните в страната, е Пунта Кана. Друг популярен сред туристите е Хуан Долио, който е близо до столицата, и има множество възможности за развлекателни дейности. Ако предпочитате дългите ивици, то е добре да посетите и плаж Баваро.

Кадри от дискотека в Доминикана

Относно нощния живот, Доминикана предлага много възможности за забавления и развлечения. За да се запознаете с него, най-добре е да направите посещение на столицата Санто Доминго или курорта Пунта Кана. Там има голям брой барове и дискотеки, където можете да се забавлявате до изгрева. Друго място, където можете да се докоснете до клубната култура на доминиканците, е Сосуа. Това е малък град на северното крайбрежие, който е известен именно с това.

Интересни забележителности в Доминикана

В Доминикана има множество интересни за посещение забележителности, които със сигурност ще се харесат на всеки турист. Някои от най-популярните сред тях, са:

Историческия център на Санто Доминго

Санто Доминго, Доминикана

Ако се интересувате от история, то посещението ви на Историческия център на Санто Доминго е задължително. Това е една от главните туристически атракции в страната. Дом е на множество исторически обекти, като крепостта на Озама, Катедралата Света Мария, Дворецът на Далай-Лама и още много музеи. Катедралата всъщност е и един от най-важните религиозни обекти, поради което привлича доста туристи. Разходките из центъра са единствено пешеходни, за да можете да се насладите на атмосферата от миналото и да се докоснете до традиционната култура, разглеждайки многото музеи, ресторанти и дори малки магазинчета за сувенири. Това е отличен начин да се докоснете до миналото на страната и да научите повече за него.

Националният парк „Дел Есте“

Националният парк "Дел Есте"

Това е голям природен парк, намиращ се в източната част на страната. Разположен е на южния край на острова, където се срещат Атлантическия океан и Карибско море. Определено е препоръчителен за посещение от хората, които обичат природата. Има богато разнообразие на животински и растителни видове, а главната атракция е естественият басейн “Хунтакаро”, в чиито чисти води туристите могат да се изкъпят, тъй като температурата на водата е около 30 градуса. На територията на парка има и други природни забележителности,  като “Питърските планини”, красиви мангрови гори, плажове и музеи, от които можете да научите повече за региона. 

Лос Трес Охос

Лос Трес Охос

Това е друга невероятна природна забележителност за посещение. Лос Трес Охос е местност, разположена на полуостров Самана, само на около 40 минути с кола от град Самана. Известна е с красивите си кристално чисти плажове и тюркоазени води. В превод името означава “Три очи”, което се дължи на факта, че има три натурални пещери, в които тече чиста вода. В тях туристите спокойно могат да се къпят и да се наслаждават на уникалността на природната красота. Освен тях, района предлага и джунглисти пейзажи, както и множество други забележителности, които са страхотни за посещение. Туристите могат да се качат на мост „Маджестик“, и да се насладят на красивата гледка от високо.

Пещерите на Маргарита

Пещерите на Маргарита

Това е красива туристическа забележителност за посещение, разположена отново на полуостров Семана, в североизточната част на страната. Тя представлява голямо подземно езеро, което се намира в обширна пещера. Мястото е достъпно само с лодка, която минава по река, протичаща през него. Пътят е с дължина около 800 метра и отнема около 30-40 минути да се премине. Освен, че пещерите на Маргарита са едно от най-уникалните и красиви места в републиката, те са известни и със невероятните сталактити и сталагмити в различни форми, които са създавани с години от водната ерозия. Благодарение на тях, вътре има красиви светлинни ефекти, които се отразяват в езерото. По време да това приключение могат да се видят и няколко вида риба. 

Тази невероятна страна определено има множество прекрасни места за посещение.

Топ 10 места в Тайланд: от блестящи храмове до златни плажове