България е страна, която се радва на възможността на територията си да има едновременно морски и зимни курорти. Имаме невероятно Черноморие, по чиито брегове можем да се насладим на страхотни почивки, както и невероятни планини, рай за планинарите и любителите на снежните спортове. 

Топ морски курорти 

Летните месеци в България се прекарват много по-добре, ако човек знае къде да отиде. Нека разгледаме най-добрите морски локации, които страната предлага както на нас, така и на чужденците, които избират страната за почивката си:

 1. Варна – освен морска столица, Варна е и курортен град в България с много добре развит туризъм. Той предлага на посетителите си дълга пясъчна ивица, интересни забележителности и слънчеви дни през голяма част от годината. Тук успяват да се съчетаят едновременно нощният и културният живот, което прави локацията подходяща за страхотни летни почивки с цялото семейство. 
 2. Златни пясъци – несъмнено Златни пясъци е любимо място на мнозина. То е доста компактно и освен нощните клубове и плажовете, разполага и с лесен транспорт до Варна, което позволява съчетаването на почивка с екскурзия. Това е една от много удобните локации в страната сред чужденците, тъй като е само на 40 минути от летището.
 3. Албена – за разлика от Златни пясъци, където животът кипи по време на летния сезон, Албена се радва на повече спокойствие и тишина. Това е перфектното място за хора, които искат да се докоснат до природата и да избегнат шума от дискотеки по време на почивката си.
 4. Слънчев бряг – едно от най-любимите места за почивка на младите остава Слънчев Бряг. Това е място, на което купонът никога не спира. За любителите на плажовете, забавленията и нощния живот, това е най-добрата дестинация в страната.
 5. Созопол – все повече набира популярност сред малки и големи. Малкото, китно градче разполага с невероятни плажове не само в центъра, но и около него. Любителите на по-екстремните плажове не пропускат да посетят нос Агалина, намиращ се само на 5 километра разстояние. Освен това тук има разположен археологически музеи с над 1000 експоната, който буди интерес у хората, имащи интерес към историята.

Черноморието в България разполага с още много малки спретнати локации, които са подходящи за почивка в жегите, но това са най-интересните сред тях.

Най-популярните зимни курорти 

Освен страхотни плажни дестинации, България разполага и с невероятни ски локации. Нека разгледаме най-добрите сред тях:

 1. Банско и Разлог – Банско е един от най-посещаваните ски курорти в България. Страхотните писти, доброто обслужване по хотелите и невероятни планински гледки, са само част от предимствата на това място. Разлог се намира само на 6 километра от него, което го прави удобна и една идея по-евтина дестинация за сезона. Нощувките там са малко по-евтини, което позволява зимна ваканция на всеки.
 2. Пампорово и Чепеларе – подобно на Банско и Разлог, Пампорово и Чепеларе са много близо едно до друго. Тук е малко по-спокойно, тъй като липсва дивият нощен живот, който съпътства част от другите курорти. Отново имаме удобни писти за ски и сноуборд, а планинските гледки са величествени.
 3. Боровец – първият ски курорт в България. Това е любима дестинация на много хора, тъй като разполага с невероятни СПА хотели, страхотни писти за любителите на зимните спортове, както и невероятни екопътеки, по които може да се разходите.

Всяка от тези дестинации е подходяща както за прекарване на празниците, така и за зимна ваканция със семейство или приятели.

Курорти, подходящи за семейни SPA почивки

Дестинациите за спа почивки в България, предлагат множество удобства, луксозни хотели, минерални басейни и възможност за цялостен релакс през всеки месец от годината. Ето ги и най-предпочитаните:

 1. Хисаря – Хисаря е страхотно предложение за дестинация в България, подходящо за семейна спа почивка. Това място е изключително спокойно и гостоприемно, обградено с невероятна природа и усмихнати местни жители. Освен невероятни хотели, които да удовлетворят желанията ви, тук има и интересни забележителности за посещение, като Термите на Диоклецианол, термалният извор “Момина сълза” и други.
 2. Сандански – този град разполага с изключително много и интересни забележителности както вътре, така и около него. Археологическият музей, Базиликата до епископската резиденция, както и целият епископски комплекс, ще впечатлят хората, които обичат история.
 3. Велинград – остава любима дестинация в България на хората, които искат да се отдадат на спа преживяване и ефективна почивка. Невероятните хотели, поставени сред тази красива природа, създават усещането за бягство от реалността. Точно това кара мнозина да посещават това място почти целогодишно.

В България имаме още интересни дестинации, които предлагат СПА услуги, но тези със сигурност са сред топ три, които трябва да посетите.

Кои от тях са най-евтини и кои най-луксозни?

За да преценим коя дестинация е по-подходяща за нас, е добре да знаем коя предлага лукс и коя е по-лесно се вписва в семейния бюджет. От спа курортите, ако търсите луксозно място, то Велинград е дестинацията за вас. Сандански и Хисаря са по-бюджетни, но отново предлагат невероятна природа и хубави хотели с добро обслужване.

Сред морските дестинации най-бюджетно излиза прекарването на ваканцията във Варна. Това е така, защото градът не е само курорт, което позволява цените в него да не са прекалено надути. Освен това, почивка там, може да бъде комбинирана с разходка до другите два близки курорта – Златни пясъци и Албена. Най-луксозно преживяване може да имате в Слънчев бряг. Созопол все още е някъде по средата. 

Сред снежните локации най-бюджетна ваканция може да имате в градчетата, намиращи се в непосредствена близост до основните курорти. Разлог и Чепеларе предлагат сходни забавления, като в близките до тях Банско и Пампорово, но на сравнително по-ниски цени. В останалите може да си подарите едно луксозно зимно преживяване, което със сигурност ще си заслужава!