Банско и Разлог са очарователни курортни селища, разположени в невероятната планина Пирин, намираща се в Югозападната част на България. Само на 6 километра един от друг, в планинско плато, на територията на Национален парк Пирин, те притежават прекрасни пейзажи. От 90-те години на XX век тук функционира популярен ски курорт известен в цял свят, където може да се отпуснете по всяко време. Улиците са застроени със стари сгради, в много от които се помещават музеи, културни центрове, къщи за гости и механи. Туристите често са пленени и от околните исторически забележителности, като древни манастири, църкви и останки от крепости, издигнати през Средновековието.

Кратка история на планинските курорти Банско и Разлог

Данните на историци и археологическите артефакти, открити в Банско и Разлог, сочат, че хора са били тук още преди повече от 2000 години, по време на Римската империя, чиито обширни граници включват тези територии, наричани по това време Тракия. Тук са издигнати крепости, охраняващи търговски пътища. В околията на Банско и Разлог са открити основите на структури, положени от траките преди около 100 г. пр.н.е. Според стара градска легенда тези градове в Пирин планина са основани от славянски племена, които почитали Перун и дали името на божеството на планинската верига.

През 1976 г. в Пирин планина е организиран събор в националния парк. Това събитие е било тласък за развитието на туризма в района. От 90-те години насам тук бързо се развива ски курорт, а на пистите му се провеждат международни състезания за Световната купа на скиори и биатлонисти.

Забележителности в Банско

Забележителности в близост

В Района на Банско и Разлог има много и интересни забележителности, значими за историята на страната, които е добре да разгледате. Ето едни от най-известните сред тях:

  1. Къщата-музей на Никола Вапцаров – това е паметник на културата. Място, където хората идват да почетат паметта на известния поет, загинал в борбата срещу фашизма на 33-годишна възраст. Преводи на стиховете на великия българин могат да се открият на близо 50 различни езика. Вапцаров е единственият българин, удостоен посмъртно с Международната награда за мир през 1952 година.
  2. Термален извор “Огняново” – много близо до Банско и Разлог ще откриете и Огняново, което е село, известно с термалния си извор. Местните води са изключително полезни при заболявания на опорно-двигателната система и гръбначния стълб. Плуването в басейни с термална вода, „перла“ и радонови бани ви позволяват да облекчите болезнените състояния и изправя на крака гостите на балнеоложкия курорт Огняново.
  3. Термален извор в село Баня – отново близко до Банско и Разлог се намира и село Баня. Този район може да се гордее не само с броя на изворите, от които има около 70, но и с уникалността на химичния състав на водата. Дори древните римляни са използвали местните води за лечение. Доказателство за това са руините на римските терми на територията на селото.

Из уличките ще срещате още много интересни исторически забележителности, а из върховете ще се насладите на доста от планинските сред тях. Точно заради това тази дестинация е в сърцата на мнозина.

Боровец – първият курорт в България

Възможности за настаняване в курортите

Двата курорта са изключително близо един до друг, което позволява да си изберете подходящи за бюджета ви нощувки. В близост до пистите, хотелите и апартаментите в Банско са малко по-скъпи, но в Разлог може да очаквате по-евтини предложения. Така или иначе те са в една община, транспортът между тях е изключително лесен и удобен, а красотата и на двата, впечатляваща, така че който и да изберете, няма да съжалявате.

Настаняване в Банско

Най-дългите и посещавани писти в България

Курортите Банско и Разлог разполагат с 18 ски писти, като общата им дължина достига 75 километра, а снежната покривка тук се поддържа до шест месеца в годината. Има разлика във височината, която е от 930 до 2560 метра. По пистите има 14 кабинкови и седалкови лифта, които могат да превозват до повече от 24 000 скиори на час.

Пистите за ски, сноуборд и спускане с шейни се движат на три нива. За начинаещи местността Чалин валог е предвидена с леки писти, там надморската височина е 1467 м. Писти от средна и висока сложност, за уверени в подготовката си спортисти, се откриват в местността Шилигарник, чиято надморска височина е 1700 – 2500 метра. Тук се провеждат състезания по слалом. Третото ниво на курорта е известната Бъндеришка поляна, чиято надморска височина е цели 1635 м. В село Добринище, което се намира в съседство, има още една ски база със седалков лифт и отлични писти. Има изградени малки хотели, къщи за гости, таверни, както и ще откриете оборудване под наем.

Писти в Банско

Лифтове и карти

Лифтовете предлагат възможност за целодневни и полудневни карти, като полудневните са от 12:30. Има разлика в цените за възрастни, учащи и пенсионери. За първите, целодневната карта е 90 лв. за цял ден и 70 лв. за половин. Ученици и студенти могат да се възползват от същата услуга за 80 лв. и 60 лв., а децата под 7 години, заедно с пенсионерите над 75 годишна възраст, ще се возят само за 1 лв. За малко по-големите скиори, между 7 и 12-годишна възраст има цени от 45 лв за цял ден и 35 лв за половин.

Традиционна кухня за региона

В Банско и Разлог освен благоприятен мек зимен климат, има и невероятна традиционна кухня, с която може да се запознаете по местните ресторанти през лятото и зимата. Няма как да си тръгнете от тук, без да сте опитали невероятната капама, която се приготвя от местните по предавани с години тайни рецепти. Това е ястие, което съдържа три вида месо и може да накара дори и вегетарианец да ги опита.

Едно от най-добрите места, където може да се насладите на ястия от стари рецепти от Банско и Разлог, е механа “Ореха”. Тя е една от най-старите в региона и се радва на голям успех сред туристите, заради запазения вкус на храните още от древни времена. Освен изключително вкусно меню и добре подбрано меню, мястото разполага и със страхотна атмосфера, която със сигурност ще ви впечатли.

Банско и Разлог са местности, които са способни да накарат всеки турист да се върне отново по тези земи. Почивката тук ще ви зареди с невероятни спомени и един ден отново ще се върнете тук.

Сандански – Необятни възможности за СПА почивка