В подножието на Стара планина (Средна гора) в България се намира малкият град Хисаря с население малко над 6000 души. Той има значителна стойност в историята и българския фолклор, поради което тук често идват туристи от различни страни. В превод от български името на града означава „крепост“. В по-голяма степен това място е известно с многобройните си лековити извори. В продължение на няколко века тук идват както обикновените хора, така и чуждестранни благородници, за да подобрят здравето си.

Къде се намира Хисаря на картата?

Курортният град Хисаря се намира в Пловдивска област, самона 40 км от областния център. От столицата на страната София я делят 167 км. Туристите се шегуват, че идват тук „за да си починат от почивка на морето“. Местоположението на това място позволява множество разходки из невероятни кътчета на природата, тъй като наоколо има доста туристически пътеки, по които ще срещнете и много интересни растителни видове.

Хисаря, България

Велинград – Перфектната почивка сред лечебни минерални извори

Хисаря – от Римско време до днешни дни

Още преди 1700 години първото селище се ражда на мястото на съвременния град, който бързо става известен с лековитите води, течащи от многобройни източници. По време на царуването на римляните градът се превръща в процъфтяващ курорт с множество бани, украсени с мрамор, с грижовна водоснабдителна и канализационна система. Благородници от целия Балкански полуостров са идвали тук, за да си починат и да укрепят здравето си.

Изобилие от минерални води

Всяка година хиляди хора идват в град Хисаря за лечение на различни заболявания. Курортът разполага с 22 минерални извора, чиято температура на водата варира от +23 до +52 ° C. Някои от тях са разположени директно в болниците, докато други, като фонтана на площада, имат абсолютно безпрепятствен достъп. Водата тук е с ниска минерализация и е без никакъв мирис и вкус. Малка фабрика бутилира местната вода, а след това се продава в цялата страна.

Минерални води в Хисаря

Балнеолечение на световно ниво

Поради наличието на изобилие от термални извори на тази територия, тук балнеолечението е на световно ниво. В лечебните центрове в Хисаря, чудотворните свойства на местната вода лекуват проблеми с черен дроб и жлъчни пътища, сърдечно-съдови заболявания, кожни алергии и обриви, както и неврологични, гинекологични и ревматични проблеми. 

Забележителности в Хисаря и околността

Освен с лечебните си минерални води, страхотните паркове, туристически пътеки за отдих и разходка и добрите центрове за лечения, Хисаря е известна и с невероятните забележителности в района. Ето основните сред тях:

  1. Римската Колонада – това е един от символите на Хисаря. Тук красив купул се издига над минерален басейн, който се захранва директно от извора “Момина сълза”. По него са изобразени осем от римските божества на здравето. Това е място, което няма как да не посетите при идването си в града.
  2. Археологически музей – Археологическият музей в Хисаря е основан през 1933 година. Съвсем скоро след това е основано и Археологическото дружество с цел опазване на паметниците на културата на града. Днес тук се помещават пет изложбени зали, лапидариум и двор. Основната експозиция представя предмети от неолита, античния и тракийския период. Част от музея е археологическият резерват. Това е открита площ, върху която има останки от старинни сгради. В лапидариума проби от древна писменост се събират върху каменни плочи, включително надгробни.
  3. Църквата „Свети Йоан Кръстител“ – Пантелеймонът в Хисаря изглежда много елегантен. Външните му стени и интериор са украсени със стенописи с изображения на светци, което го прави много интересен за посещение от туристите.
  4. Калоферският манастир „Рождество Богородично“ – това е древен действащ православен манастир, разположен на брега на река Бяла, в подножието на Стара планина. Намира се на около седем километра северно от град Калофер, на 40 км от град Казанлък и на 64 км от град Пловдив. Манастирът „Рождество Богородично“ е основан през 1640 година. На два пъти е бил подлаган на разрушение, заради което за известно време е бил и доста запустял. През 1819 г. сградата е възстановена, а с нея и църквата. Състои се от църковна сграда, параклис, жилищни сгради и стопански постройки. Храмът е издигнат през 1881 г. върху основите на бившата църква. Наблизо се намира параклисът „Свети Пантелеймон“, построен през 1825 година.
  5. Амфитеатър – амфитеатърът или по-скоро това, което е останало от него, също е сред значимите места в града. В района има и построен по подобие на руините му Летен театър, където към днешна дата се играят известни постановки.

Това е място, което освен лечение на множество заболявания, предлага и страхотни както исторически, така и природни забележителности. Чистият въздух и чудодейната вода, която тече по земите на Хисаря не спира да привлича както българи, така и чужденци, за една наистина ефективна почивка. Идвайки тук човек може да е сигурен, че ще си тръгна поне една идея по-здрав и щастлив, тъй като зарядът с тази енергия остава за дълго в съзнанието на всеки пътешественик.

Велинград – Необятни възможности за СПА почивка