Когато дойде зимата, всеки започва да търси подходящи курорти, в които да си почине добре през студения сезон и да се наслади на хубав мек сняг. В Родопите се намират две от най-приказните и спокойни места за прекарване на зимната ваканция – Пампорово и Чепеларе. Те са само на 8 километра един от друг, което дава възможността по време на почивката си в единия, да успеете да посетите ски пистите и в другия. Транспорта помежду им е изключително удобен, което помага да можете да ги обиколите лесно.

История на курортите Пампорово и Чепеларе

Нека започнем с историята на малкия град и курорт Чепеларе. Историците твърдят, че хората са живели тук от дълбока древност, за което свидетелстват урните с изгорени кости, върхове на стрели и копия, различни орнаменти, считани за тракийски в местността Батал камикс. Тук са открити и християнски гробници от Средновековието. През град Чепеларе тече едноименната река, по която в древността е била пътеката на римляните от Пловдив до Бяло море. Първият човек, който избира тези земи през 1705 г., е Бел Кехая. Примерът му е бил последван и от други жители на околните села. Така възникнал град Чепеларе, чието име идва от гюмюрджанското село Чепели, което на български означава гръмотевична буря, студ. През 1922 г. там е построена една от първите електроцентрали в България. Постепенно, в началото на XX век и особено през 30-те и 40-те години, Чепеларе се превръща в курортно селище. Модерният курорт разполага с 20 км ски писти. Има модерен 4-седалков лифт, а разстоянието до горната станция „Мечи чал“ се преодолява за 9 минути.

Пампорово е известен като един от най-старите ски курорти в България. Изграждането му е започнало още през 1933 г., когато е построено първото туристическо съоръжение. Активно курортът започва да се развива през 60-те години на 20-ти век. Днес Пампорово не отстъпва на известните западноевропейски курорти нито по обслужване, нито по качество на ски пистите.

Пампорово, България

Ски писти, посещавани от хиляди

Общата дължина на ски пистите в Пампорово и Чепеларе възлиза на около 60 километра. Тук има разнообразие от подходящи места както за начинаещи скиори, рака и за опитни такива. Сред сноубордистите Пампорово има голяма слава, заради удобните места за практикуването на този спорт. Не случайно това са едни от най-любимите курорти на хората, обичащи зимните спортове.

Ски карти и лифт – информация

За закупуването на карта за лифта за двете най-големи ски писти Пампорово и Мечи чал, към момента цената е същата като миналата година, тоест 75 лева за целия ден. Предлагат се и полудневни карти, но те са само за следобедните часове между 11:45 и 16:30 ч. Сезонни карти могат да бъдат закупени за 888 лв. на човек или такава, включваща само делничните дни, 622 лв. Семейни карти за лифта към момента не се предлагат.

Ски лифт в Пампорово

Научи повече за Банско и Разлог

Най-добрите хотели в Пампорово, Чепеларе и областта

Районът на Пампорово и Чепеларе има множество страхотни хотели, които ще ви предоставят възможността за пълноценна почивка след дълъг ден из пистите. Ето някои от най-добрите сред тях:

  1. Хотел “Grand Monastery” – това е един от най-добрите хотели в този район. Той предлага невероятна планинска гледка от всички стаи и апартаменти, а със ските може да стигнете чак до неговия вход. За удобство на любителите на ските, карти се продават и в самия хотел. Това е голямо удобство за феновете на зимния спорт. Намира се само на километър разстояние от единия лифт и на 2 километра от другия.
  2. Комплекс Камелия – комплекс Камелия се намира точно до една от пистите в Пампорово, на 1650 метра надморска височина. Предлага удобен директен достъп до пистите, което спестява от всекидневното пътуване с лифт.
  3. Хотел “Борика” – този хотел се намира в Чепеларе, само на километър от лифта, който води до пистата Мечи чал. Предлага луксозно SPA и закрит басейн за дните, през които искате да останете на топло.
  4. Хотел “Родопски дом” – едно от местата, които ще ви впечатлят. Отново се намира в Чепеларе на близко разстояние от лифта, което е голямо удобство. Невероятното отношение и обслужване ще направи почивката ви наистина незабравима.
  5. СПА хотел “Орфей” – само на 300 метра от лифта, този хотел предлага невероятно обслужване и страхотен спа център, в който със сигурност си заслужава да си починете.
  6. Комплекс “Малина” – това място е като кътче от рая и е подходящо за хората, които обичат дивото. Комплексът разполага с 30 обзаведени и оборудвани хижи, които ще ви накарат да се влюбите в спокойствието на планината.
  7. Семеен хотел “Метеор” – страхотно място в Чепеларе, където ще се насладите на изключително гостоприемно обслужване. Разполага със собствен фитнес, както и тенис корт, за тези, които искат да разнообразят почивката си с нещо различно от зимните спортове.

Всички хотели от висок клас, разполагащи с 4 звезди в района, предлагат и опцията All inclusive, така че при настаняване, винаги проверявайте какво точно е включено във вашия пакет. 

Хотели в Пампорово

Забележителности около Пампорово, които заслужават посещение

В този район на българия има много природни и исторически забележителности, които заслужават внимание. Ето някои от най-известните сред тях, които трябва да посетите:

  • Бачковският манастир – това е вторият по големина манастир след Рилския на Българската православна църква. Той съчетава византийски, грузински и български религиозни традиции и е изключително интересен за посещение;
  • архитектурен резерват “Широка Лъка” – Архитектурният резерват в село Широка Лика се намира в Родопите, на 16 км от курорта Пампорово и на 23 км от град Смолян. Основаването му датира от XVII век, а името на самото село идва от древнобългарската дума „лика“, която означава огъване. Красиво място, което заслужава внимание;
  • църквата Успение Богородично – Църквата „Успение Богородично“ се намира в Пампорово. Тя е построена със средства, набрани в резултат на телевизионна кампания през 1992 година. В резултат на това, повече от 1,5 хиляди, българи искаха да дарят пари за изграждането на нов храм. Днес това е една от най-посещаваните забележителности в района.

В този район има много неща, които да разгледате в дните, когато искате да си починете от снега и зимните спортове. Насладете се на чистия въздух и красивата природа, която ще срещнете тук, защото това наистина си заслужава!

Сандански – кратка история на вековния град