В близост до Пирин планина, на около 50 километра от Благоевград е разположен уникалния малък град Сандански. От север е защитен от високи български планини, а от юг се изливат топли въздушни вълни. Те произвеждат планинския въздух на Пирин и правят климата в града най-топлия в страната със средна годишна температура от 14 градуса. Това е най-добрата естествена природна болница за бронхиална астма в цял Европа.

Сандански – кратка история на вековния град

Преди много време по тези места се заселва племе от медни траки, от които произхожда легендарният гръцки герой Спартак. Римляните, които са дошли тук, по-късно се разположили на мястото на термалните извори. При император Пий (138-161 г.) селището е заобиколено от крепостна стена и получава статут на град. Разцветът на този район е при византийския император Юстиниан II (527-565). Той го превръща в един от основните християнски центрове. В края на VI век той е напълно разрушен от варварски племена. На негово място се появило славянското селище на струмийците, които нарекли селището Свети Врач, т.е. Свети Лечители, в чест на братята-лечители Козма и Дамян. През IX век градът навлиза в границите на българската държава. След освобождението на Света врач през 1912 г., по време на Балканската война, населението тук е само около 500 жители. Съвременното си име – Сандански, получава през 1947 г. в чест на известната революционерка – демократката Джейн Сандански, която се бори за освобождението на България от османско иго. Днес курортният град е един от центровете на балнеолечението в България.

Сандански, България

Интересни факти за Сандански

Един от най-интересните факти за Сандански е, че въпреки че е кръстен на революционерката Джейн Сандански, негов патрон е известният патриот Яне Сандански. По време на освобождението на страната, той е водил освобожденска чета от няколкостотин човека, с които рамо да рамо са се борили за нашата свобода.

Друг интересен факт за това място е, че там се говори много различен диалект, доста наподобяващ на сръбския. Ако не сте от този регион при контакт с местните жители може да имате проблеми с разбирането.

Свети Врач, Сандански

Необятни възможности за СПА почивка

Това е невероятен град, който предлага множество възможности за семейни спа почивки. Хотелите там са доста по-евтини отколкото в останалите балнеоложки курорти на страната.

Един от най-луксозните хотели тук е хотел “Медите”. Той разполага с цели 5 звезди, като на разположение има както стаи, така и апартаменти и дори вили, в които да си починете ефективно на чист въздух с изглед към Национален парк Пирин. СПА зоната на хотела притежава абсолютно всички екстри, за които може да се сетите, сауни, басейни, фитнес център, релакс зона и други. 

Градът предлага още много възможности за отсядане, като семейни хотели, къщи за гости и други, според всеки бюджет, така че ще имате възможност за разнообразен избор за нощувки по време на вашата почивка.

Научете повече за Албена

Културни и природни забележителности наоколо

В района на Сандански има множество както културни, така и природни забележителности, на които да обърнете внимание. Ето най-основните сред тях:

  1. Рупите – защитената местност Рупите е едно от най-известните места на Балканите. То дължи популярността си на минерални извори, угаснал вулкан, Кожух-гора, както и фактът, че е родното място на българската ясновидка баба Ванга. Рупите се намира в близост до българския град Петрич, а до него има и скалист вулканичен хълм. Целият район се счита за кратер на огромен древен вулкан.
  2. Чурилският манастир „Свети Георги“ (наричан още игумен или манастир „Свети Георги“) – този манастир се намира на южния склон на града, близо до село Чурилово. Предполага се, че е основан през XIV век и възроден през 1858 година. Указът на султан Абдул Меджид за „разширяване и изграждане“ на църквата „Свети Георги“, издаден на 5 март 1857 г., е оцелял и до днес.
  3. Исторически музей – разположен в Сандански, е една от основните забележителности на града, датираща от създаването на археологическата общност „Струма“ през 1936 година. Посетителите могат да видят тук руините на различни стари структури: раннохристиянската базилика на епископ Йоан и некропола, бани и жилищни сгради. Един от най-интересните обекти, открити през последните години, е епископският комплекс, който включва базилика, баптистерий, атриум с колонада, стаи и структури, които в момента все още се проучват.
  4. Попинолашки водопад – този красив водопад се намира в курортна зона, наречена Попина лъка, разположена в Пирин планина, на 15 километра от град Сандански. Курортната зона се намира на 1230 метра надморска височина в едноименната планинска местност в Северен Пирин. В околностите на този курорт има множество поляни, които пресичат потоците от кристално чиста вода. През последните години в околността са построени голям брой частни вили, повечето от които се отдават под наем.

Сандански е чудесен вариант за семейна почивка, както заради чистия въздух, така и заради спокойствието, което витае тук. Със сигурност няма да сбъркате ако решите да прекарате вашата ваканция в този район, тъй като има какво да видите.

Хисаря – Балнеолечение на световно ниво