Созопол е един от най-старите градове в България и един от най-популярните курорти на брега на Югоизточното Черноморие. Местоположението му е на 34 км югоизточно от Бургас и е заобиколен от впечатляващи пейзажи от подножието и красиви чисти плажове. Мекият климат и интересните паметници, и музеи позволиха на Созопол да заеме позицията на един от центровете на международния туризъм в България. Многобройни културни събития и ежегодни фестивали, които се провеждат по време на летния сезон също допринасят за притока на гости. Курортът е създал прилична инфраструктура на хотелиерската индустрия. Туристите се приемат от комфортни хотели, приятно атмосферни ресторанти и интересни развлекателни центрове.

Созопол – един от най-старите курорти в България

Созопол е малък град с население около 5 хиляди души. Той е любимо място за посещение не само на чужденците, но и на много българи. Изключително красив и подреден, курортът има специално място в сърцето на всеки, който веднъж го е посетил.

Много паметници на историята и архитектурата са концентрирани в рамките на скалистия полуостров. Има запазени крепостни стени, антични базилики, амфитеатър. Първите етажи на сгради на тесни улички са дадени за магазини, кафенета, хотели и ресторанти. В този курорт може да посетите музеи с впечатляващи археологически и етнографски колекции, а хилядолетните църкви съдържат уникални икони и реликви.

Созопол, България

Старият град в Созопол

Старият град е любим на голяма част от посетителите. Кварталите тук имат сериозна историческа стойност и са обявени за музей на открито. Ще останете възхитени от всеки ъгъл. Добре поддържаните къщи са потопени в зеленината на миниатюрни градини, а овощни дървета растат по тесните улички. Навсякъде ще откриете интересни малки магазинчета за сувенири или за ръчно изработени продукти, които да занесете за спомен у дома. Голяма част от местните къщи са превърнати в къщи за гости, където може да отседнете на много приемливи цени. 

Старият град в Созопол

Култура и събития в курорта

Созопол е домакин на изключително много интересни културни събития, както и фестивали. Един от най-известните сред тях, благодарение на който община Созопол събира ежегодно множество ученици от цял свят в края на август и началото на септември, е Фестивалът на изкуството “Аполония”.

Други интересни събития, на които може да станете свидетели там са фестивалите “Созополис”, “Солей” и известния “Созопол Фест”, който се провежда на един от най-известните плажове тук – Градина.

Плажовете в Созопол

Входът за всички плажове в Созопол е свободен, като при желание може да си заплатите за използването на чадър и шезлонг или да предпочетете някоя от свободните зони. По бреговете има множество малки атракции, като зони за волейбол и тенис, детски забавления, джетове и други. В близост до хотелите, почиващите се забавляват от аниматори. На брега дежурят спасителните служби, организират се медицински центрове, плажните барове и ресторанти, както и нощните клубове, понякога работят и през деня. Ето и най-добрите места за плажуване, които се препоръчва да посетите:

 1. Централният плаж – най-пълният от всички, като има множество барове, атракции и забавления. Ако искате да се запознаете с много нови млади хора, то това е вашето място.
 2. Къмпинг “Златната рибка” – това е един добре оборудван бряг, поради наличието на доста къмпингуващи в района. Тук със сигурност е по-спокойно отколкото в централната зона, поради което много хора го предпочитат.
 3. Харманите – това е най-дългата плажна ивица в Созопол. Тя започва в южните квартали на Новия град, където са построени много хотели и хижи. Пясъчният бряг се простира далеч отвъд границите на района, плавно преминавайки в плажа Будзак. Тук има голяма свободна зона, където съвсем спокойно може да се наместите с цялото семейство.
 4. Каваците – намира се на 5 км южно от центъра на града. Туристите стигат до него с велосипеди, коли под наем или таксита. Най-демократичният начин е да се качите с редовен автобус от Созопол до Приморско, Китен или Лозенец. Магистралата е положена по крайбрежието, шофьорът ще остави пътниците на всяко място, което пожелаят. Пейзажът се формира от гори и пясъчни хълмове. В близост до Каваците се намира най-малкият резерват в България „Пясъчната Лилия“ с площ от едва 0,6 хектара. Тук, на дюните край морето, ежегодно покълват снежнобели нарциси, известни като пясъчни лилии. Може да се насладите на цъфтежа им през април-май.

Освен многото брегови линии, курортът предлага и скалисти места за любителите на екстремното. Чистите води и дивите места в тази област са буквално на всяка крачка, така че не пропускайте да се разходите.

Златни пясъци – един от най-любимите курорти в България

Плаж в Созопол

Популярни ресторанти и механи

На територията на този курорт има редица страхотни ресторанти и механи, в които да се насладите на вкусно хапване. Ето едни от най-популярните сред тях:

 • ресторант “Офир” – това е мястото, на което е най-добре да отидете, ако искате да си хапнете морска кухня;
 • ресторант “Вятърна мелница” – страхотно място, където да се насладите на чудесна българска кухня;
 • Bamboo – бамбо е бийч бар, който предлага и страхотна кухня. Плажната му локация води множество туристи в него.

Има още много страхотни места, които да посетите, но тези съ сигурност няма да ви разочароват.

Заведения в Созопол

Нощен живот – барове и дискотеки

Най-добрите барове и дискотеки в курорта са тези, които се намират на плажа. Там се организират не само нощни, но и невероятни дневни партита през летния сезон. Ето местата, които не трябва да пропускате:

 • Bash бар;
 • бар Градина;
 • Elvis;
 • Kite бар.

Вървейки по плажа ще видите още доста места, които заслужават вниманието ви. Определено трудно ще намерите място, което да ви разочарова тук, така че може смело да се отправите към всичко, което ви допадне.

Слънчев бряг – най-посещаваният български курорт