Балнеоложката столица на България е курортът Велинград, който е уютен град, известен със своите лечебни минерални извори. Разположен е в долината на река Яденица, между Родопите и Рила планина, чиито склонове са покрити с широколистни и иглолистни гори. Това е чудесно място за релаксираща почивка, както и за възстановяване от редица здравословни проблеми.

Община Велинград – местоположение, история и население

Велинград е образуван от сливането на три села още през 1948 година. Кръстен е на една от комунистическите партизанки родена в този край – Вела Пеева. 

Към днешна дата Велинград има население по малко от 25 000 души. Той се намира в област Пазарджик и е административен център на едноименната общност. Обхваща площ от 124 955 кв. км като е позициониран на надморска височина от 777 м. На тази територия има реки, езера и около 80 минерални извора, които ви позволяват да се отървете от множество заболявания. Всяка секунда те произвеждат до 170 литра лековита вода, поради което много хора идват тук с лечебни цели.

Велинград от високо

Перфектната почивка сред лечебни минерални извори

През 2008 г. този град е удостоен със статут на „Балканска СПА столица“. Велинград е балнеоклиматичен нископланински курорт. На територията му има карстово езеро Клептуза, което включва 2 изкуствени резервоара. Около тях има ивица за отдих и рехабилитационни центрове, луксозни балнеохотели и санаториуми. В горите живеят различни животни и растат редки видове растения. Това го прави едно от най-подходящите места за почивка и възстановяване. 

Научете повече за курортите Пампорово и Чепеларе

Забележителности в и около Велинград

Клептуза, Велинград

Районът около Велинград е пълен както с множество природни забележителности и лечебни извори, така и със страхотни музеи, които определено заслужават внимание. Ето някои от нещата, които трябва да посетите, ако решите да оползотворите времето си за ваканция тук:

 1. Исторически музей
  Градският исторически музей е основан през 1952 година. Намира се в квартал Каменица, в близост до църквата „Св. Троица”, като представлява три експозиции. Едната е изложба на великденски картинки и яйца, боядисани по специална техника на родопчани, възпоменателна експозиция, посветена на Вела Пеева, на която е кръстен градът, както и етнографска изложба с предмети от бита и костюмите на населението на Чепинския край. Колекцията му включва над 19 000 експоната, включително археологически находки, икони, древни писма и книги, и още много други.
 2. Православната църква „Света Троица“
  Това е не само основната архитектурна забележителност на Велинград, но и най-старата църква в този район. Тя е духовен и образователен център на града. Построена по време на османското иго, така че почти цялата от нея първоначално е била скрита под земята. Църквата съхранява православните традиции на местното население и приютява активни борци срещу насилственото приемане на исляма. След известна религиозна почивка жителите на околните села решили да построят приземната част на храма. Още по-късно, в началото на XIX век, е издигнат нов храм на основата на древната църква, но според турското законодателство той е бил лишен от камбанария. В двора на църквата имало малко училище, смятано за първото училище в долината Чепин. Съвременният му облик е църквата „Свети Стефан“. Троицата е придобита едва след освобождението от турско владичество, през 1878 година. Иконостасът на храма е съвсем прост, без излишни украшения и декорации, но вътре в самата църква има няколко необичайни и изразителни икони, които заслужават внимание.
 3. Пещерата Лепеница
  Уникалната за България пещера Лепеница, разположена на 12 км от Велинград е много популярно място за екскурзии. Пътуването тук може да бъде препоръчано не само на авантюристи, но и на семейства с деца. В края на краищата, какво би могло да бъде по-интересно от пътуване до подземна пещера, където сталактитите и сталагмитите образуват невероятна красота, и в която тече подземна река, дом на 24 вида животни, сред които само прилепите са 6 вида. Тук се срещат и троглобионти (животни, които живеят само в пещери). Пещерата е пълна със съкровища. Тук е открита уникална пещерна перла, която сега е изложена в Софийския природонаучен музей.
 4. Термалните бани
  Няма как да не споменем и съкровището на Велинград – термалните бани. Те са осем термални извора с минерална вода, разположени в 6 лечебни зони. Водата в изворите е с температура 22 градуса (в северната част на района) до 91 градуса (южни източници). Има голямо разнообразие от минерални води: азот, натрий, флуорид, слабо сулфатни, с високо съдържание на соли и сулфати, лечебно-радиоактивни. Редки елементи, като волфрам или стронций, също се намират във водите. Хората идват във Велинград с различни индикации за лечение, като проблеми на храносмилателната система, респираторни заболявания, гинекологични и още много други.
 5. Конна база Сивек – посещението на конна база Сивек, разположена в близост до централната част на Велинград, е чудесна възможност за активна семейна почивка. Детето ще бъде поставено на пони, по-спокоен кон ще бъде избран за тийнейджърите, а опитен инструктор ще контролира целия процес. Дори кратка половинчасова конна езда ще даде голямо удоволствие от общуването с природата. Персоналът е приятелски настроен и търпелив, конете са добре поддържани, уроците по езда се провеждат в много приятелска атмосфера. Базата разполага с две арени с пясък, а гостите получават пълно оборудване: камшик, каска, дъждобран. За всеки ездач се избира кон, според неговия опит и темперамент.

По време на престоя си във Велинград има какво да разгледате. Не пропускайте също да видите великолепната крепост Цепина, около която може да се насладите на красотата на природата и чистия въздух. Планинският район Юндола също е прекрасно място за разходки, което се намира съвсем близо на картата до града, само на 16 километра. Наоколо има много хотели, къщи за гости и ресторанти, които да допринесат максимално за една ефективна почивка.

Интересни факти за Сандански