Исландия е изключително интересна страна, която е много близка по култура до Скандинавия. Тя е перфектна дестинация за пътешествия, защото има невероятна природа и интересни забележителности. Множество туристи идват тук за екотуризъм. Черни плажове, действащи вулкани, гигантски водопади, ледени пещери, епични фиорди, невероятни извори и езера, са само скромна част от местата на острова, заради които определено си струва човек да отиде. 

Къде се намира Исландия?

Географско положение на Исландия

Исландия е остров, намиращ се в Атлантическия океан, между Норвегия и Гренландия. Заради разположението, само на 300 километра от Арктическия кръг, климатът е хладен, като са характерни силни ветрове и дъжд през голяма част от годината. Площта около 103,000 квадратни километра я нарежда на седмо място по големина в Европа, въпреки че не е част от Европейския съюз.

Кога е най-подходящото време да посетите Исландия?

Исландия е привлекателна дестинация за посещение през цялата година, но най-подходящото време варира в зависимост от интересите ви.

За тези, които искат да избягат от масовия туризъм и да посетят страната в по-спокойните месеци, най-подходящо е времето през пролетта, от април до май, както и през есента, между септември и октомври. Тогава ще можете да се насладите на спокойствието на природата по най-добрият начин. В месеците след това, времето е неблагоприятно и има много валежи на дъжд и сняг.

В случай, че искате да се впуснете в това приключение през най-силния туристически сезон и да видите природата на Исландия в пълния ѝ блясък, летните месеци между юни и август са най-подходящи. Важно е да имате предвид, че някой от забележителностите по тези земи са отворени за посещение само по това време на годината. Ако желаете да опознаете историята на страната, то то е най-подходящият период за вас.

Трябва да се отбележи, че в Исландия времето може да бъде променливо, независимо от сезона, така че трябва да бъдете подготвени за всякакви метеорологични условия.

Забележителности в Исландия

Тази невероятна страна има множество забележителности, които привличат туристи от цял свят целогодишно. Някои от основните сред тях, са:

Синята лагуна

Синята лагуна в Исландия

Това е популярен геотермален курорт в югозападната част на Исландия, който е разположен на полуостров Рейкянес, само на 38 километра от столицата на страната. Той се състои от няколко басейна, които се характеризират с вода в ярко син цвят. Живописната Синя лагуна е заобиколена от полета от лава и фантастични вулканични пейзажи. На места купчините лава са покрити със зелен мъх. Това е единственият по рода си природен паметник на планетата, който се посещава от над 300 хиляди туристи всяка година.

Терме Букурещ в Румъния – тропическо СПА в Европа

Ейяфятлайокутъл

Ейяфятлайокутъл

Това е вулкан, намиращ се в южната част на острова, който привлече голямо внимание през 2010 година, заради експлозивно изригване. То е започнало на 20 март 2010 г. и е продължило до 12 април 2010 г. Изхвърлените материали включват голямо количество пепел, газове и лава, в размер на над 250 милиона кубически метра. Днес вулканът е една от най-популярните туристически забележителности тук.

Рейкявик

Рейкявик

Рейкявик е столицата на Исландия. Тя е наричана още “туристически портал” на страната. Въпреки факта, че това е най-големият град на острова, той може да бъде обиколен и проучен за по-малко от ден. Това е важен научен и икономически център на острова. Само тук можете да имате възможността на научите един от най-старите езици в света, да посетите и ледено кафене или да опитате сладолед с риба. Не пропускайте да посетите и Hallgrímskirkja, който е един от най-известните храмове и се намира в центъра на Рейкявик. Тази уникална църква се вижда ясно от всяка точка на града, тъй като е най-високата сграда в него, цели 75 метра. 

Островът предлага още много забележителности на туристите дошли по тези земи и определено е изключително интересна за посещение страна. 

Северното сияние в Исландия 

Северното сияние в Исландия

Северното сияние е едно от най-впечатляващите явления на природата, което може да бъде видяно от вас по тези земи по време на екскурзията ви. То е причинено от сблъсъка между заредени частици от слънчевия вятър и магнитосферата на Земята, като резултатът е невероятно светлинно шоу в нощното небе. Подходящото време за наблюдение е от септември до април, когато нощите са по-дълги и безоблачни, което прави условията и изгледа по-добри. Най-добрите места за наблюдение са далеч от градските светлини. Едно от най-популярните е остров Гримсей, който е известен с изключително ясното си небе.

Вулкани и водопади в Исландия

Тази страна е известна с изобилието от вулкани и водопади, които я правят една от най-уникалните и красиви дестинации в целия свят. Някой от най-впечатляващите сред тях са:

Водопад Годафос

Водопад Годафос

Един от най-популярните водопади в страната. Той е разположен на река Хвита и предлага прекрасни гледки, както и възможности за пешеходен туризъм. Водопадът е с височина 12 метра и се намира в североизточната част на острова. В превод, името му означава “водопада на Бога”. Според стара легенда, когато християнството е било прието, фигури на езически идоли, на които са се прекланяли местните жители, са били изхвърлени в него;

Водопадът Селяландсфос

Водопадът Селяландсфос

Той е част от река Селяландса и може да бъде посетен през цялата година. Имате възможност да се разходите до него по дървени пътеки;

Вулканът Хейкатлауй

Вулканът Хейкатлауй

Това е един от най-активните вулкани в страната и се намира на южното крайбрежие на острова;

Водопадът Скагафос

Водопад в Исландия

Това е един от най-големите и красиви водопади на острова. Разположен е на река Скага и е великолепен пример за природната красота по тези земи.

Това са само малка част от най-впечатляващите вулкани и водопади в страната, но има още много такива, които предлагат невероятни гледки.

Забележителности в Германия, които ще ви оставят без дъх

Исландската кухня

Исландската кухня

Тази страна има много специфична кухня, върху която най-голямо влияние има географското местоположение на острова, както и културното многообразие. Една от най-характерните храни тук е рибата. Това включва лосос, треска, скумрия, херинга и други. Друго интересно нещо, което можете да хапнете по време на почивката си тук, е месото от лама. То е сравнително мазно и вкусно и може да се консумира в различни ястия. Сладкишите тук също не са за подценяване, като един от най-популярните се нарича “kleina”, който се приготвя от тесто. ,