Няма някой, който да не си спомня за Балкантурист с умиление и носталгия. Като туристическа агенция с високи стандарти, ние наложихме стереотип за качество, не само сред търсенето на хотели и почивки, но и създадохме рецептурник с невероятни ястия от българската кухня, които всеки сънародник обожава.
Да си спомним за Балкантурист
Повечето хора знаят, че Балкантурист е най-старият туроператор в страната, който по времето на социализма е бил еквивалент за качество сред хората, които обичат да пътуват. Създаден през далечната 1948 година, той налага висок стандарт сред хотели и ресторанти, като основната цел е потребителят да бъде доволен. Освен с великия рецептурник, който и до ден днешен се използва от много вещи в занаята кулинари, той е известен и като гигант в туризма, тъй като голяма част от пътуванията от и за България, са извършвани чрез него.
Рецепти за салати
В българската кухня имаме изключително разнообразни ястия. Точно това и ще откриете в рецептурника на Балкантурист. Нека разгледаме няколко от най-любимите салати на много поколения:
Печен кромид лук със сушени червени пиперки
Това е една страхотна българска салата от рецептурника на Балкантурист, която се среща най-често из Странджанско. Рецептата тук е изключително лесна и не би затруднила никого, а вкусът наистина е уникален. Нужно е да изпечете лука, докато омекне достатъчно, като при възможност може да го направите на жар. След като накиснете и пиперките в топла вода, за да омекотите и тях, трябва да ги препечете леко и обелите. Всички продукти се нарязват на ситно и се смесват. На финала се добавят подправките, които включват сол, растително масло и оцет, който е добре да бъде леко разреден с вода. Елементарна, но изключително вкусна рецепта, с която ще си върнете спомените за българската трапеза.
Пълнени домати
Това е една лесна и бърза рецепта, идваща в рецептурника на Балкантурист от Асеновградско. Нужно е да отрежете горната част на домата, за да извадите от там вътрешната му част. Плънката се състои от сварена целина, която след като изцедим, трябва да смесим с настъргано сирене, растително масло, магданоз, който предварително сме нарязали на ситно, както и сол и черен пипер. Пълните доматите, нареждате в удобна чиния и поднасяте на гостите си.
В рецептурника на Балкантурист има още много интересни кулинарии, които ще събудят носталгията на всеки, който помни вкуса на храната от едно време.
Рецепти за чорби и супи
В рецептурника на Балкантурист ще намерите едни от най-автентичните рецепти за чорби и супи. Това е любимо хапване на почти всеки българин. Нека разгледаме най-основните кулинарни изкушения тук:
Шкембе чорба
Едва ли има българин, който да не обича шкембе чорба. Тя може да бъде приготвена както от свинско, така и от телешко или говеждо месо. Най-простата рецепта включва остъргване и изчистване на вътрешната част на продукта и попарване с вряща вода за няколко минути. Като при варенето е нужно постоянно да се долива вода. Времето за сготвянето на месото е различно, според това от какво животно е то. След като то вече е готово, трябва да се извади и нареже на ситно, а бульонът остава на котлона за още 15 – 20 минути, като към него се добавят запържен червен пипер в масло, както и прясно мляко. Задължително се поднася със счукан чесън и оцет за овкусяване, а любителите на лютото могат да добавят и сухо чили.
Зеленчукова супа
В рецептурника на Балкантурист ще откриете множество рецепти за супи от зеленчуци, като всяка от тях заслужава внимание. Нека разгледаме тази, която идва от Великотърновско. След като водата с добавената към нея сол заври, сложете в нея нарязаните на ситно моркови, целина и зеле. Когато омекнат достатъчно, се прибавят и картофи на кубчета, както и нарязаният зелен фасул. В отделен съд варим червеното цвекло, което също трябва да бъде обелено и нарязано. В мазнина задушавате лука, прибавяте брашно, червен пипер и настъргани на ситно домати. Тази смес добавяте към варивата в първата тенджера, оставете за още половин час и накрая сложете и цвеклото. Застройка може да направите от яйце и кисело мляко, а според оригиналната рецепта, поднасянето се случва с малко прибавен кашкавал към всяка порция.
В рецептурника на Балкантурист ще откриете невероятни рецепти за още много любими супи, които ще ви върнат назад във времето.
Рецепти за предястия
Предястието е едно от най-любимите на българина. То е предназначено да събуди апетита ви и да ви подготви за основното ядене. Затова в рецептурника на Балкантурист ще откриете много интересни идеи. Една от най-любимите рецепти за такова ястие е тази за кюфтета от тиквички. В различните краища на България има различни начини за приготвяне, но сега ще разгледаме една от най-предпочитаните – смолянската. След като тиквичките се обелят и настържат на ренде, трябва да се осолят добре и да се оставят да се отцедят за 10-15 минути. След това е най-добре да ги изстискате, за да сте сигурни, че е премахната максимално водата от тях. Прибавете яйца, галета, магданоз и черен пипер. Уверете се, че сместа е добре подправена и после започнете да оформяте кюфтетата. Това се постига най-лесно с удобна лъжица. Не забравяйте, че за най-добри резултати, мазнината трябва да е добре загрята. Изпържете и от двете страни и поднесете с кисело мляко и чесън. Това предястие със сигурност ще впечатли всеки ваш гост.
Рецепти за основни ястия
Основните ястия на рецептурника на Балкантурист могат да са лесни и прости за приготвяне, като кюфтета на скара или сложни специалитети, изискващи око към детайла, но едно е общото между тях, винаги са много вкусни.
Мусака
Една от най-любимите на мнозина е мусаката. Тя може да се приготви по много и различни начини, според това от кой край на страната идва рецептата. Тя е традиционно българско ястие, но малко хора знаят, че идва при нас под влиянието на чужда кухня – арабската и турската.
Някои хора предпочитат да приготвят мусаката без месо. В такива рецепти най-често присъстват картофи, тиквичка, зелен фасул, патладжан и други любими зеленчуци. При варианта, любим на повечето ни сънародници, се използва кайма и допълнителни продукти като картофи, карфиол и други, включени и в безмесния вариант. Заливката и при двата вида е една и съща, прави се от кисело мляко, брашно и яйца.
Не забравяйте, че каквото и да е основното ястие, завършекът с един хубав десерт, е почти задължителен.
Полезни съвети за готвене, останали от миналото
Българите сме народ, който много държи на яденето. Поради тази причина голяма част от нас са и страхотни кулинари. От рецептурника на Балкантурист може да видите много интересни съвети за готвене, останали още от нашите прадеди, които се предават и до днес. Ето някои от най-любимите:
- застройки – застройката е най-добрият възможен завършек на всяка супа. Това ще я направи по-гъста и вкусна. В различните краища на България използват различни застройки, но основната е от кисело мляко и жълтък. Добавянето на лимон помага да не се пресече течността, а добавянето на брашно прави супата още по-питателна;
- гювеч – стар трик е, когато готвите гювеч, да го запечатате с пръстен от тесто. Това ще помогне ястието да е добре затворено и да се готви дълго на бавно печене, за да стане максимално вкусно и крехко.
В българското меню има множество интересни трикове, които ще ви помогнат да се отличите като опитни кулинари, дори и да сте все още начинаещи. Рецептурникът на Балкантурист е перфектният начин да се ориентирате в тази сфера и да запазите почерка на нашите пра баби и дядовци във всякакви специалитети.