Италия е невероятно красива дестинация, в която се преплита микс от история и съвременност, различни епохи, богато културно наследство, традиции и идентичност. Древните паметници на Рим, очарователно романтичната Венеция, хълмистата и панорамна Тоскана, южните склонове на Алпите, невероятната природа, слънцето, морето – всички тези неща не спират да привличат милиони туристи от цял свят. С уникалното си географско разположение, страната се е превърната в люлката на европейската цивилизация, като освен това, тук има най-голям брой атракции, намиращи се в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. 

Богатата история на Италия

Венеция

Венеция е един от най-красивите градове в цяла Италия. Едно от местата, които няма как да не посетите тук, е централният площад на града “Сан Марко”, където са и някои от най-значимите исторически забележителности в града. Базиликата със същото име има невероятна архитектура, която включва огромни колони, мозайка и множество изображения на ангели и светци. 

Венеция

Друга локация за посещение е Гранд Канал, което е основният естествен канал на града, а на бреговете му се намират някои от най-известните палати, познати като Дукале и Барбериго. Най-красивият мост сред града също се намира тук. Мост Риалто е чудесно място за разходка, което предлага и изключителни гледки. 

Флоренция 

Флоренция е един от най-красивите градове в северна Италия. Той е популярен с богатото си културно и историческо наследство. Флоренция е дом на множество известни музеи, галерии и дворци.

Флоренция 

Едни от най-популярните локации за посещение са:

  1. Катедралата Санта Мария дел Фьоре
    Това е един от символите на града. Катедралата е построена през 15-и век и е известна с купола си на Брунелески, който е най-големият строен някога с човешки ръце. Входът за посещение на самата катедрала е безплатен, но ако искате достъп до величествения купол, има такса. 
  2. Галерия Уфици
    Това е един от най-известните музеи не само в страната, но и в целия свят. Той съдържа голяма колекция от картини, скулптури и други изкуства. В него се намират някои от най-известните творби на Рафаело, Микеланджело, да Винчи и други. Входната такса за галерията е някъде около 20 евро.
  3. Понте Векио
    Това е старинен мост, който е една от най-забележителните архитектурни красоти в града. Той преминава над река Арно и свързва двата бряга на Флоренция. 

Този град в Италия определено има много какво да предложи на туристите, дошли на почивка тук.

Рим 

Рим 

Столицата на Италия има невероятни локации за посещение. Тя има богата история и култура, като освен това е известна с изобилието си от интересни забележителности. Една от най-известните сред тях е Колизеума. Той е построен през 1-ви век сл.Хр. и е служил като амфитеатър за гладиаторски игри и други спектакли. Фонтанът ди Треви също е сред най-важните места за посещение там. Той е символ на столицата и  представлява изображение на властният бог на морето, Нептун, който кара четири коне, символизиращи различните сезони. Според легендата, всеки който хвърли монета във фонтана, ще се върне в Рим отново. 

Посещението на столицата на Италия няма как да мине без да се разгледа и едно от най-важните места тук, а именно Ватикана. Вътре се намират някои от най-важните музеи и галерии на света. Най-известната забележителност вътре е Сан Петронио, която е най-голямата катедрала в света.

Чинкуе Тере 

Това е малко градче на брега на Лигурско море, в Северна Италия. Той не е толкова популярен, но за сметка на това е изключително красив. Чинкуе Тере е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. 

Чинкуе Тере

Тук се намира и едно от най-романтичните кътчета, наречено “Пътят на любовта”. Предлага изглед към морето и различни малки плажове, които създават перфектно място за прекарване на време с любим човек. 

Друго място, което заслужава да се посети в тази част на страната, е Хълмът на виното. Това е зона с грозде, предлагаща невероятни изгледи към морето. Там ще имате възможността да се насладите на пивката напитка и да научите повече за производствения процес.

Най-добрите забележителности в Гърция

Езерото Комо 

Езерото Комо 

Това е едно от най-красивите места в Северна Италия. Най-голямото езеро в страната е разположено в полите на Алпите, като предлага неповторима природа и атмосфера. Пейзажите, които се разкриват тук, са спиращи дъха, а в околността има интересни малки градчета и различни крепости, които са интересни за посещение. Най-известните сред тях, са Беладжо, Варена, Комо и Менаджио. В тях можете да се наслаждавате на невероятна архитектура, музеи, ресторанти и традиционни магазинчета.

Крайбрежието Амалфи 

Крайбрежието Амалфи 

Това е едно от най-красивите места в Южна Италия. Крайбрежието Амалфи е райско кътче, където големите скалисти планини се пресичат с малки, уютни градчета и кристално чистото Тиренско море. Наоколо има множество исторически забележителности, включително Амалфийската катедрала, която е известна с красивата си мозайка. Друго интересно за посещение място в района, е Вила Руфоло в Равело, която е посветена на поета Райнер Мария Рилке. 

Невероятно красивите плажове на това райско крайбрежие определено ще оставят отпечатък във всеки любител на природата, дошъл по тези земи. 

Тоскана 

Тоскана 

Тоскана е област в Северна Италия, която е известна с китните си градчета, интересните забележителности и богатата си култура. Друго важно нещо, с което е известно това място, е производството на червено вино. Посетителите ще имат възможността да посетят много винарни и да научат повече за процеса по производството. 

Кухнята на Тоскана е също много обичана. Тя включва различни местни и рибни ястия, сирена и маслиново масло. Местните специалитети са нещо, което всеки гастроном ще оцени.

Сиена 

Сиена е град в Тоскана, който е популярен със своята историческа архитектура, изискана кухня и множество забележителности. 

Сиена 

Едно от най-популярните места е площадът Пиаца дел Кампо, който е и сред най-живописните в цяла Италия. Познат е със своята изискана архитектура и красивия фонтан в средата. На мястото, по традиция, датираща от Средновековието, се провеждат и конни надбягвания. 

Катедралата на Сиена е една от най-впечатляващите в цяла Италия и определено е забележителност, която не трябва да пропускате. Популярна е с готическата си архитектура, прекрасните мозайки, както и невероятната гледка, разкриваща се от върха на купола.

Верона 

Верона е малък, но много красив град в Северна Италия, който е популярен с прекрасната си архитектура и романтична атмосфера. Една от най-популярните забележителности тук е Арената на Верона, което е древен амфитеатър, познат с историческата си стойност. Тук можете да посетите музея, който разказва за историята на някои от събитията, провеждали се тук.

Верона 

Друго място, което със сигурност трябва да посетите, е Къщата на Жулиета. Според легендата, именно тук е живяла едноименната героиня от пиесата на Шекспир. Тя е добре запазена и вътре могат да се видят интересни музейни експонати. На туристите се позволява да се изкачат на балкона, където се е случила знаменитата целувка между нея и Ромео. 

Позитано 

Позитано 

Позитано е друг невероятен град, намиращ се в Южна Италия. Запомня се с красивите си пейзажи, уникалната архитектура и малките улички с бутикови ресторанти. Един от най-красивите плажове в района е Fornillo и е идеален за плуване, гмуркане или за една хубава почивка под лъчите на слънцето.