Кения е динамично развиваща се държава, с един от най-големите БВП на континента. Територията ѝ е богата на контрастиращи природни забележителности. Буйната зеленина на тропическите гори се редува с величието на каменистите пустини, а обширните равнини се разреждат от невероятни планински пейзажи. 

Официалното име на страната е Република Кения. Тя е член и основател на Източноафриканската общност, а столицата ѝ е град Найроби. Името на държавата, в превод от езика на масаите, означава “бяла планина”. Именно така, местните наричат планината Кения, която е втората по големина в Африка след Килиманджаро. Нейният връх, покрит със сняг и обвит в облаци, се смята за свещен сред местните народи.

Тази държава се счита за “врата” на Източна Африка, тъй като тук се намират най-големите морски и въздушни пристанища. Освен това, столицата на републиката има много благоприятно местоположение за туристите, което е идеално за начална точка на различни пътешествия в района. 

Интересен факт за държавата е, че е пионер и абсолютен лидер в създаването на национални паркове. Животни, като жирафи, лъвове и носорози, могат да се видят дори и в границите на столичния метрополитен район. 

Топ 10 екзотични дестинации

Къде се намира Кения?

Местоположение на Кения

Това е държава в Източна Африка. Тя граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг и Уганда на запад. Намира се на Екватора и има излаз към Индийския океан на изток. Нейната площ е 582 650 квадратни километра, а населението възлиза на повече от 48 милиона души.

С какво е популярна Кения?

Страната е популярна с множество неща. Най-основните сред тях, са едни от най-добрите национални паркове в света, като Масаи Мара и Амбосели, където се провеждат и сафарита. Тук се намират и едни от най-красивите плажове на Африка, като Диани Бийч и Ватаму Бийч. На тази територия има и множество културни забележителности, както и градове, като Ламу, които са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Какво трябва да знаете за пътуване до Кения?

Преди да поемете към приключение на територията на тази страна, е добре да знаете нейните изисквания. Първото и най-основно нещо е, че ще ви е нужна виза. Тя може да се получи както от местното консулство, така и онлайн. Друга много важна подробност е, че страната е зона с наличие на малария, което означава, че трябва да се ваксинирате преди идването си. Валутата, от която ще имате нужда, се нарича кенийски шилинг. Добре е да избягвате гетата и непознатите места, особено нощно време. 

Какъв е климатът в Кения?

Тук има тропически климат, с високи температури през цялата година. Най-горещото време е между декември и март, като термометрите могат да достигнат до 30-35 градуса, особено в низините. Дъждовният сезон е между април и юни, като по-голямо количество пада в западните и южните райони на страната. 

Сухият сезон е между юли и септември, като в този период е възможно да има пресушаване, особено в северните части на страната. Добре е да имате предвид, че климатът в планинските райони, където се намира и Найроби, може да е по-студен, особено в малките часове на денонощието.

Какво можете да правите в Кения?

Страната предлага множество възможности за почивка и забавления на своите туристи. Една от най-популярните дейности е сафарито, заради което и множество хора идват по тези земи. Тук са най-известните в света дестинации за сафари. Можете да наблюдавате диви животни, като лъвове, слонове, жирафи, зебри и много други, в техния естествен хабитат. 

Друга много предпочитана активност е почивката по красивите ѝ брегове. Някои от най-популярните плажове тук са Малдинго, Ватаме, Ламу и Диани Бийч. 

Освен множеството природни забележителности, благодарение на дългата и богата история на страната, тук има и множество исторически и културни места. Можете да посетите красиви замъци, музеи и други археологически обекти.

Това място разполага и с едни от най-впечатляващите пейзажи в света. Можете да се качите на върхове, като Маунт Кения, Абердере и други, от които ще ви се разкрият красиви гледки на околната местност. 

Страната предлага и множество възможности за забавление. Тук има различни опции за дейности като голф, рафтинг, каяк, парапланеризъм и други. 

Това са само някои от вариациите за забавление и отдих по тези земи. Всяка от тези дейности може да ви предложи уникален начин за изживяване на незабравими моменти в тази красива африканска държава.

Популярни забележителности

В Кения има множество забележителности, които със сигурност не трябва да пропускате по време на престоя си там. Ето едни от най-популярните сред тях:

Национален парк Масаи Мара

Национален парк Масаи Мара

Това е един от най-посещаваните национални паркове в Африка. Той е дом на голямо разнообразие от диви животни, а входната такса е 80 долара за възрастни и 45 долара за деца. Разположен е на югозапад, в близост до границата с Танзания. Известен е с богатата си флора и фауна, като могат да се срещнат зебри, газели, жирафи, слонове, леопарди, хипопотами, крокодили и много други. Най-големият феномен, който може да се види тук, е преминаването на огромни стада от животни. Това е спектакъл, привличащ множество туристи от цял свят. Паркът е и дом на племето масаи, които живеят в близост, а посетителите имат възможността да се запознаят отблизо с тяхната култура, обичаи и традиции.

Национален парк Амбосели

Национален парк Амбосели

Освен множеството животни, които се срещат тук, паркът разполага и с невероятни изгледи към Килиманджаро. Входната такса е 60 долара за възрастни и 35 долара за деца. Тук има множество водни ресурси, което е причина голяма част от дивите животни да идват, за да утолят жаждата си. По тези територии се срещат един от най-големите стада слонове, а тяхната популация е сред най-многочислените в Африка. Срещат се и много птици, като фламингото, което е и един от символите на парка. Амбосели разполага с няколко места за къмпинг, някой от които луксозни, където голяма част от туристите избират да прекарат нощта.

Момбаса

Момбаса

Това е град в Кения, намиращ се на източното крайбрежие на Индийския океан. Освен с красивите си плажове, той е известен и с високата концентрация на забележителности. Тук се намира крепостта Порто Ново, която е една от най-старите в Африка. Друго важно туристическо място е катедралата “Света Тереза”, която е и един от символите на града. 

Кения определено има много какво да предложи на туристите, дошли тук на екскурзия. Ако вие все още обмисляте дали да я посетите, то се надяваме тази статия да ви е убедила напълно. 

Посети плажовете на Мавриций