Португалия е малка страна, но със богато географско разнообразие. Тя заема западната част на Иберийския полуостров и притежава множество забележителности и невероятна природа, с които не спира да привлича туристи по териториите си. 

Тази красива и слънчева страна има много какво да предложи на пътешествениците. Благодарение на малката територия, на която се разполага, дори и с ограничено време, не е трудно да се обиколят голям набор от атракции. Тук има множество известни плажове, скалисти планини, луксозни замъци, традиционни села и великолепни средновековни градове.

С какво е известна Португалия?

Това е една от най-красивите страни в Южна Европа, която привлича милиони туристи всяка година, с богатата си култура, история и природа.

street-6073237

Една от най-известните ценности за нея, е музикално ѝ наследство. Тя е родина на фадото, който е меланхоличен и патетичен стил в музиката. Фадото изразява сърцето и душата на португалската култура. Танцът е символ на страната и е популярен по целия свят заради своята емоционална сила и красота.

Второто нещо, с което страната е известна, е нейната красива природа и множеството плажове, гори и планини. Тя е идеалното място за туристи, които искат да се насладят на дивото. Едно от най-популярните места е Алгарве, красив регион на юга, където могат да се открият някои от най-красивите плажове в цяла Европа.

Третото нещо, с което Португалия е известна, е нейната история. Като един от пионерите на морските открития през XVI век, тя има богато наследство в морския и търговски простор, изкуството, литературата и културата. Важно е да се посетят различни музеи, като този на морето в Лисабон, където може да се научи повече за морската история на района, както и за важните португалски фигури, като Вашку да Гама и Луис де Камоес.

Четвъртата нещо, с което Португалия е известна, е нейната кухня. С богатството на свежи рибни ястия, меса, зеленчуци и десерти, португалската кухня е една от най-разнообразните и вкусни в Европа. 

Какво е необходимо за пътуване до Португалия?

В случай, че сте гражданин на Европейския съюз, пътуването до Португалия не е никак трудно, тъй като няма изисквания за виза. Добре е да вземете със себе си своята европейска здравна карта, тъй като при нужда тя ще ви осигури здравна помощ.

Лятото може да е доста горещо, така е подходящо да си приготвите леки дрехи, по възможност от естествени материи, които няма да ви запарват. Не пренебрегвайте вземането на шапка и слънцезащитен продукт. Добре е предварително да обмените парите си, като тук използваната валута е евро.

Интересни забележителности в Доминикана

Климат в Португалия

Климатът тук е средиземноморски. Характеризира се с мека зима и горещо, сухо лято. В различните местности може да варира според височината на морското равнище и близостта до океана. 

В западното крайбрежие, където са разположени и големите градове, като Лисабон и Порто, лятото е горещо и сухо, със средни максимални температури между 25 до 30 градуса. Зимата е мека, като термометрите тогава варират между 10 и 15 градуса.

В източната част на страната, където се намира и градът Фаро, лятото може да е още по-горещо, с температури над 30 градуса. Зимата може да бъде малко по-хладна отколкото на запад, но отново е мека.

Стандарт на живот в Португалия

Стандартът на живот в Португалия е добър. Има ниски жизнени разходи и качествен начин на живот. Цените на хранителните продукти и услугите в страната са по-ниски, в сравнение с други европейски държави, като Великобритания или Германия. Жилищните разходи за настаняване в квартира са малко по-ниски, отколкото в голяма част от Европа. 

Здравеопазването в страната също е на добро ниво, а медицинските услуги са отлични и достъпни за всички граждани. 

Образованието в Португалия е с високо качество и на отлично ниво. В Португалия има много добри университети и колежи, които предлагат широк спектър от курсове в различни области.

Въпреки че стандартът на живот в Португалия е добър, има и икономически предизвикателства. Безработицата е по-висока от средната за ЕС, но все пак е намаляваща, а икономиката на страната се развива бързо и има много възможности за бизнес и инвестиции. 

Португалия предлага добър стандарт на живот, красива природа, качествени здравни и образователни услуги, както и възможности за забавления и отдих.

Най-популярни забележителности в Португалия

Това е държава с богата история и красиви забележителности, които привличат милиони туристи всяка година. Ето едни от най-известните сред тях, са:

Мостът “Вашку да Гама”

vasco_da_gama_bridge_aerial_view-3738037

Този мост е символ на Лисабон и един от най-популярните туристически обекти в цялата страна. Известен е със своята конструкция, тъй като е най-големият в Европа и един от най-дългите в целия свят. Неговите малко над 17 километра се простират над река Тежо и свързват столицата с град Алмада. Изграден е през 1996 година и е проектиран от американски инженер. Освен важна транспорта връзка, този мост предлага и изключително красива гледка към Лисабонския залив. През нощта е красиво осветен и има страхотна пешеходна алея за разходки.

Замъкът Сен Жорж

sen-george-6562797

Този замък е важна историческа крепост, разположена в центъра на Лисабон. Той предлага страхотна гледка към река Тажо и представлява известна туристическа дестинация. Познат е със своята уникална архитектура, която включва многоъгълни кули, средновековни стени и големи дворове. Построен е през 11-и век, но през годините е претърпял редица реставрации. В него се намира интересен музей на средновековното оръжие, където могат да се разгледат различни португалски артефакти. Входната такса е сравнително ниска, около 5-10 евро за възрастни и 2.50 евро за деца. Това определено е едно от важните места в страната, които със сигурност трябва да се посетят.

Палата на Пана

pana-7729663

Това е един от най-известните и най-посещавани замъци в страната. Намира се само на 30 минути с кола от Лисабон, в село Синтра. Построен е през 19-и век,  на върха на хълм, в голям парк с богата растителност и диви животни, който сам по себе си е достоен за посещение. Известен е с многобройните си куполи, кули и площадки, като цветовете и орнаментите на фасадата създават уникално романтично усещане. Отвътре стилът му е запазен и все така впечатляващ. В рамките на палата се намират и други архитектурни обекти, като виадукта на Риголето, манастирът на Синтра и крепостта Мууро. Входните такси зависят основно от сезона и времето, което искате да прекарате в парка. Обикновено варират между 7 и 15 евро за възрастен.

Освен многото и интересни забележителности, страната предлага и страхотен нощен живот, който младите посетители със сигурност ще оценят. Това определено е държава, която заслужава да бъде посетена. 

Кога е най-доброто време за посещение на Япония?