В миналото ние от Балкантурист бяхме основния туроператор в България. В този бранш сме вече повече от 70 години, като за това време сме опознали както международния, така и родния туристически пазар. През времето на социализма, всички пътувания от и за страната са се свързвали с нашето име, като това за хората, използвали нашите услуги, беше истински гарант за качество. Член сме на асоциации на множество професионални туристически агенции, включително Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. 

История 

Балкантурист е дал началото си като част от Министерството на железопътните, автомобилните и водните съобщения. Това се случва през януари 1948 г., по време да правителството на Георги Димитров. През тези времена, основното управление се извършваше от Железопътното бюро “Балкан”.

Заради множеството репатрации, на които България е подложена след края на Втората световна война, правителството предлага възможността чешки туристи да бъдат насочени към нашата страна. 

Планът, който беше предвиден, включваше средства както на нас, като инвеститор, така и на държавата. С тях трябваше да бъдат изградени 41 хотела и 50 ресторанта на територията на страната. За жалост, тези планове така и не успяват да се реализират успешно. Един от хотелите, който започна съществуването си през тези времена, е “Добри Терпешев”, който по-късно сменя името си на “Роза”. Неговата локация е един от добре развитите и в момента курорти до морската ни столица, Св. Св. Константин и Елена, наричан още от местните Дружба. В неговото строителство са въвлечени някои неквалифицирани бригади, поради което местен вестник го описа като “затвор” или “хамбар”.

Неуспехът на тези планове направи амбицията ни за успех по-голяма и през 1957 година “Народен ресторант”, известно тогава предприятие се присъединява към Балкантурист и така броят на ресторантите ни става 46.

През следващите години дейността се разширява и започва масово привличане на туристите от съседните държави. Хора от Русия, Полша, Унгария и Румъния все по-често започват да се насочват към страната ни. 

Балкантурист има голяма роля в съществуването на курортни селища като Златни пясъци, Слънчев бряг и Албена, като през 1967 година създаваме и луксозния круизен кораб “Варна”.

Бум в развитието на международния туризъм имаме към края на 50-те години. Около 1957 г. обслужваме около 17 хиляди туристи от чужду земи, като тези числа растат доста в следващото десетилетие. През 1975 г компанията ни обслужва близо 4 милиона туриста. Краят на това настъпва през 1995 година, когато компанията е приватизирана от известната тогава организация “Мултигруп”

Нашата мисия днес

Въпреки висините и низините в нашето развитие като туристическа компания, споменаването на Балкантурист и до днес е еквивалент за качество и добро обслужване. Към момента ние сме се оттеглили от пазара, но искаме информацията, която сме събрали за света на туризма да достигне до максимално много хора. Ето какво целим с нашия сайт:

  1. Да ви информираме за бюджетни почивки – чрез нашия сайт ще може да се информирате за бюджетни варианти за страхотни екскурзии. Благодарение на информацията, която сме научавали през годините, както и на дългогодишния ни опит на туристическия пазар, ще ви помогнем да спестите, без да занижавате качеството на вашата почивка.
  2. Да намирате подходящи хотели – както по света, така и у нас, намирането на хотел, къща за гости или каквато и да е друга опция за нощувки, е сред основните фактори в доброто прекарване на ваканцията. Именно поради тази причина се стараем да даваме най-актуалната и проверена информация, за да може да прецените правилно най-подходящото място където да отседнете със семейството или приятелите си.
  3. Информация за инфраструктурата на различни курорти – за да може да вземете най-правилното решение за вашата екскурзия, е важно да се информирате за мястото, на което отивате. Това ще ви помогне да си предвидите както бюджета, така и заниманията на които искате да се отдадете през свободното си време. Ще сте наясно кое място е по-подходящо за парти дестинация, на която да купонясвате с компанията си, както и коя е правилното място за почивка със семейството ви и особено ако в него има малки деца, за чието забавление трябва да се помисли добре предварително.
  4. Забележителности – запознавайки се предварително със забележителностите, които всяко отделно място предлага, ще може да прецените кое буди вашия интерес и кое по-скоро предпочитате да пропуснете. Освен това най-добрата тактика преди пътуване е, да си направите списък с местата, които искате да посетите. Така ще спестите от време и обикаляне, тъй като ще имате ясен план, по който да се движите.
  5. Туристически транспорт – информирането относно транспорта в дадена страна би ви помогнало много да се ориентирате както за нужното време за посещение на конкретни места, така и за нужния бюджет, който трябва да предвидите. Подобни данни ще ви бъдат много от полза и ще ви спестят лутания из непознати места. Ще знаете точно къде да отивате и как да стигнете дотам по най-удобния и евтин начин.

Нашата мисия е да направим от вашата почивка едно запомнящо се преживяване, което да остави във вас само красиви спомени, за да бъдете заредени със страхотна енергия и спомени през цялата година. Доверете се на професионализма и се отдайте на приключенията, които ви влекат!