Будапеща е столицата и в същото време най-големият град на Унгария. От близо 10-милионното население на държавата, тук живеят почти 2 милиона унгарци. Съвременната метрополитна дестинация е водещ политически, икономически и културен център на страната, намиращ се на брега на река Дунав.

Будапеща през нощта

В Будапеща са концентрирани 50% от индустрията на страната, както и голям брой забележителности и атракции. Много от паметниците на града са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, поради тяхното архитектурно, археологическо или културно значение.

Кога да посетим Будапеща?

Лодка минаваща покрай сградата на унгарския парламент в Будапеща

Красотата на Будапеща заслужава да се посети по всяко време на годината, но е най-добре да съобразите екскурзията си с дните ви за почивка и забележителностите, които искате да посетите. Плюсовете на различните сезони, са:

  1. Пролет/есен – ако искате да избягате от големите тълпи и да се насладите на по-спокоен градски живот, пролетта (март-май) и есента (септември-ноември) могат да бъдат добър избор. Температурите в тези сезони обикновено са по-умерени и е по-малко вероятно е да срещнете множество туристи на локациите ,където се намират забележителностите.
  2. Лято – в случай, че търсите по-жива атмосфера и искате да се насладите на големите фестивали и събития, лятото, в периода юни-август, е времето, когато Будапеща оживява. Това е сезонът на приключенията, откритите концерти, фестивалите на вкусните храна и студените напитки, както и време за бани и плуване в Дунава и езерата около града.
  3. Зима – в периода декември-февруари е сезонът на коледните пазари, когато градът е украсен с празнични светлини и декорации. Ако обичате зимните спортове, може да се насладите на атракциите, които се предлагат в околностите.

Определено Будапеща е подходяща за посещение по всяко време на годината.

Запознай се със забележителностите на съседна Румъния

Замъкът “Буда”

Това е историческа забележителност, която е разположена на хълма Гелерт в Унгария. Замъкът “Буда” е известен със своята красота и значение за града, като дори е един от неговите символи. Изграден е на територията на стария град на Буда и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Построен е през 14-и век и е претърпял множество промени и реконструкции през вековете. 

Замъкът “Буда”

Днес, тази забележителност помещава музеи, галерии, ресторанти и магазини, като посетителите могат да се насладят на красивите градини и дворове на замъка, както и на изгледа към града от върха на хълма. Замъкът на “Буда” е едно от най-популярните места и със сигурност заслужава да му отделите повече време, както и да се запознаете отблизо с историята на града. 

Верижният мост

Верижният мост

Това е най-старият мост в Будапеща. Той свързва бреговете на река Дунав между Буда и Пеща и е една от най-значимите забележителности в града. Построен е през 1849 г. по инициатива на граф István Széchenyi. Неговата дължина е цели 375 метра, а височината му е 14 метра. По него има пешеходна пътека, която позволява да се разходите и да се насладите на гледката към реката. Вечер той е огрян от хиляди светлини, които го правят още по-красив. 

Сградата на унгарския парламент

Сградата на унгарския парламент е една от най-впечатляващите забележителности на Будапеща и е сред най-големите парламентарни сгради в света. Архитектът, който я е проектирал, е бил вдъхновен от готическия стил, като е включил и елементи от Ренесанса. Сградата има дължина от внушителните 268 метра и височина от 96 метра. Разположена е на 18 000 квадратни метра. Дом е на унгарския парламент, но е отворена за посещения от туристи. Посетителите имат право да видят много от стаите, включително и залата на Националното събрание, където се провеждат законодателни заседания, както и различни колекции и изложби. 

Сградата на унгарския парламент

Външният вид на сградата е впечатляващ. Тя е известна със своята симетрична форма и красивите фасади. Особено красива е през нощта, когато е осветена.

Площадът на героите

Площадът на героите

Площадът на героите е едно от най-известните места в Будапеща. Намира се в близост до градините на замъка Вайдахуняд, в южната част на града. Построен е през 1896 година, като част от празненствата за 1000-годишнината на унгарското народно обединение. Строителството е завършено през 1900 г.. Ясно си личи, че е вдъхновено от римската архитектура. 

Една от забележителностите, които ще срещнете тук, се намира в центъра на площада. Високата колона с паметник на герои от войната за независимост на Унгария, е наречена “Мила Богородица”. На нейният връх има статуя на архангел Гавриил, който се вярва, че се е появил пред унгарския княз Арпад и му обяснил, че неговият народ ще бъде защитен. 

Това е много посещавана туристическа забележителност и предлага множество възможности за разходки, релакс и различни културни изживявания.

Базиликата Свети Стефан

Базиликата Свети Стефан в Будапеща

Това е една от най-големите и забележителните католически катедрали в Будапеща. Нейното име идва от името на Свети Стефан, който е бил първият унгарски крал и основател на християнската църква в Унгария. Базиликата е построена в периода между 1851 и 1905 г., в неоготически стил, и нейните 96 метра височина я правят най-високата сграда в града.

В интериора на тази забележителност могат да се видят много известни произведения на изкуството, включително картина на самия Свети Стефан, която е направена през 19-и век от художника Gyula Benczúr. В катедралата има и орган с над 6000 тръби, който е един от най-големите органи не само в Будапеща, но и в цяла Унгария.

Към днешна дата, това е една от най-популярните туристически забележителности в града, където се провеждат и някой религиозни събития. На покрива ѝ има тераса, чийто вход е платен, но предлага невероятна гледка към Будапеща.

Термалните бани Сечени

Термални бани

Това са едни от най-популярните термални бани не само в Букурещ, но и в цял свят. Намират се в градския парк и са достъпни с метро, автобус или трамвай. Отворени са още през далечната 1913 г. и са построени в неоготически стил. Предлагат общо 18 открити и закрити басейна, които са напълно снабдени с топла минерална вода и подземни извори. Температурата вътре варира между 20 и 40 градуса, което я прави идеална за отдих и релаксация. 

Тази забележителност е отворена за посещение абсолютно всеки ден, а посетителите могат да се насладят на басейни, сауни, масажи, спа процедури и други услуги. Освен това, баните организират редица културни и забавни събития през цялата година. Мястото определено е доста популярно сред туристите, тъй като тук могат да дойдат и да си починат в изключително приятна атмосфера. 

Любопитни факти за Германия